Wednesday, August 5, 2015

tema warisan budaya 2015 - 1 - kepentingan warisan makanan tradisional di Malaysia



11. SMK SERI BINTANG UTARA
Bahagian A  [30 markah] [Masa dicadangkan : 45 minit]
Baca petikan di bawah ini dengan teliti. Huraikan pendapat anda tentang kepentingan warisan makanan tradisional di Malaysia. Panjang huraian anda hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.

Kepentingan Makanan Tradisional dalam Pembangunan Negara.
    Malaysia terkenal dengan nama timangannya, yakni ‘syurga makanan’ di nusantara. Baik penduduk Malaysia mahupun pelancong asing yang berdarmawisata ke Malaysia semestinya akan rambang mata dengan kepelbagaian juadah khususnya makanan tradisional yang ditawarkan di negara kita. Keunikan dan keenakan makanan tradisional yang dapat kita nikmati sememangnya tiada tolok bandingannya dengan makanan-makanan yang bertaraf antarabangsa. Sebenarnya, makanan tradisional masyarakat majmuk di negara kita seperti sate, mi rebus, masalode, kuetiau goreng, roti canai, lemang, ketupat, nasi beriani dan sebagainya berdaya upaya untuk memacukan pembangunan bangsa dan negara.

            Pertama-tama, industri makanan tradisional dapat melahirkan modal insan yang berjati diri kebangsaan dan patriotik. Hal ini sedemikian kerana makanan tradisional penting dalam meneruskan adat serta warisan budaya yang diwarisi secara turun-temurun oleh nenek moyang masyarakat majmuk di Malaysia. Dalam konteks masyarakat Malaysia, makanan tradisional merupakan elemen yang penting untuk melambangkan identiti dan keunikan sesuatu budaya dan bangsa. Oleh itu, jikalau anak muda di Malaysia sedar akan keunikan dan keistimewaan budaya masing-masing, maka tidak akan berlakunya kehilangan dan kepupusan budaya serta adat tradisi masyarakat berbilang kaum dalam kalangan anak muda yang lebih dikenali sebagai ‘Generasi Y’ bak kata peribahasa Melayu “biar mati anak, jangan mati adat”. 

            Selain itu, makanan tradisional tempatan juga membantu untuk memajukan industri pelancongan di dalam negara kita. Makanan tradisional seperti sate, roti canai dan nasi ayam Hainan dapat menggamit pelancong untuk datang berkunjung selain menghayati keindahan landskap Malaysia kerana cita rasa Malaysia yang istimewa dan berlainan daripada makanan-makanan di negara asing semestinya dapat menarik perhatian dan membuka selera para pelancong baik pelawat asing mahupun pelancong tempatan. Malahan, terdapat sesetengah pelancong yang melawat ke Malaysia semata-mata adalah untuk menikmati keenakan dan keunikan makanan tradisional yang kaya dengan pelbagai resipi dan rempah-ratus. “Sudah terang lagi bersuluh”, makanan tradisional berperanan penting dalam usaha menarik pelancong untuk melawat ke negara kita selain pelancaran Kempen Melawat Malaysia 2014 baru-baru ini.

            Di samping itu, makanan tradisional juga mampu untuk menaiktarafkan kehidupan masyarakat khususnya penduduk luar bandar. Makanan tradisional seperti keropok lekor, budu dan kerepek pisang memainkan peranan yang amat penting dalam memajukan industri kecil-kecilan di perkampungan desa. Sebagai contoh, pihak kerajaan telah memperkenalkan “Industri Kecil dan Sederhana”(IKS) di beberapa negeri seperti Kelantan, Perak dan Terengganu yang bertujuan untuk merancakkan hub industri pemakanan tradisional sebagai input dan penjana ekonomi utama penduduk kampung dan sekitarnya. Hasilnya, penduduk luar bandar tidak semata-mata menjalankan ekonomi sara diri secara tradisional seperti menanam padi dan menangkap ikan untuk menyara hidup keluarga tetapi juga berkeupayaan untuk mendirikan kilang-kilang pemprosesan makanan tradisional secara kecil-kecilan sebelum dipasarkan atas bantuan modal dan teknologi oleh pihak kerajaan.

            Seterusnya, infrastruktur dan prasarana di kawasan pinggir bandar dapat dibangunkan atas penubuhan kilang-kilang pemprosesan makanan tradisional yang kian berkembang bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Hal ini berlaku demikian kerana pembukaan dan penambahbaikan infrastruktur seperti jalan raya dan kemudahan-kemudahan awam yang lain dapat memangkin dan menjana sumber pendapatan rakyat tempatan lebih-lebih lagi hasil  makanan tradisional di desa perkampungan dapat dipasarkan di bandar-bandar besar di seluruh pelosok negara melalui kecekapan sistem pengangkutan dan pemasaran. Tambahan pula, peluang pekerjaan yang banyak dapat diwujudkan hasil daripada pembinaan kilang-kilang pemprosesan makanan tradisional sekali gus menggalakkan penghijrahan penduduk bak kata peribahasa Melayu “di mana ada gula, di situ ada semutnya”. Kesannya, desa akan mengalami proses transformasi sehingga menjadi bandar-bandar besar yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti kemudahan Internet dan perkhidmatan monorel, LRT dan ETS.

            Industri makanan tradisional turut menjada pendapatan rakyat dan negara. Hal ini sedemikian kerana makanan tradisional diproses dan dibungkus sebelum dieksport ke luar negara. Usaha proaktif ini dapat membawa pulangan yang lumayan sekali gus menambahkan sumber pendapatan rakyat jelata. Makanan tradisional Malaysia seperti dodol, kuih bahulu dan kuih kapit turut dapat dipromosikan ke seluruh pelosok dunia dan mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat antarabangsa. Sambutan yang hangat daripada masyarakat luar negara bukan sahaja akan memajukan industri makanan tradisional tempatan bahkan juga berdaya saing untuk menjana pendapatan yang lumayan kepada rakyat dan negara.
  
            Dari perspektif yang lain pula, industri makanan tradisional juga berkemampuan untuk memupuk perpaduan dalam kalangan masyarakat majmuk di negara kita yang terdiri daripada masyarakat yang berbilang bangsa, agama dan keturunan. Hal ini demikian kerana makanan tradisional suku kaum tertentu turut dapat diterima dan dinikmati bersama-sama oleh bangsa-bangsa lain di negara kita. Sebagai contoh, makanan tradisional seperti roti canai bukan sahaja digemari oleh suku kaum tertentu tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain di negara kita. Mereka dapat duduk semeja untuk menikmati makanan tradisional tersebut bertemankan secawan teh atau kopi sambil berbual-bual dalam suasana yang muhibah. Hal yang sedemikian dapat membuka laluan kepada usaha-usaha murni kerajaan untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara rakyat atau masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini sekali gus memupuk dan mengukuhkan perpaduan sejajar dengan slogan keramat, yakni perpaduan asas kemajuan. 

            Tuntasnya, industri makanan tradisional memainkan peranan yang penting dalam proses pembangunan bangsa dan negara selain merupakan wahana yang efektif untuk mempromosikan keistimewaan dan keunikan yang dimiliki masyarakat majmuk di negara kita di pentas antarabangsa. Kata orang, tak kenal maka tak cinta. Oleh sebab itu, semua pihak termasuklah rakyat jelata haruslah berganding bahu untuk memajukan industri pemprosesan makanan tradisional sehingga peringkat antarabangsa. Sudah tiba masanya, rakyat berbilang ras dan agama mengambil tahu, belajar memahami dan menghargai keunikan dan keistimewaan makanan tradisional masyarakat Malaysia dalam proses pembangunan bangsa dan negara sekali gus seiring sejalan dengan kerajaan untuk merealisasikan Wawasan 2020.
 

No comments: