Sunday, July 28, 2013

novel F1 - F3

Perwatakan utama: wu Nur Sukma Haji Syaqir.
nilai
persoalan
pengajaran
Hikmah(Amri)
Iman Zulaikha
Nur Sukma Haji Syaqir
Sifat
Penyayang
Nilai kasih sayang
Kasih sayang seorang anak Kita hendaklah saling menyayangi
Masy yang miskin dan penyayang
Kita haruslah kasih-mengasihi sesama manusia
Contohnya: Amri sangat sayang akan ibunya.Buktinya dia sanggup mengayuh basikal sejauh sepuluh kilometer untuk pergi ke farmasi di pekan semata-mata mahu membelikan ubat demam dan ubat luka untuk ibunya yang sakit.
Contohnya, dia menyayangi ibu bapa
Dan berazam menyatukan ibu bapa . Visinya akhir termakbul. Iman menyayangi gurunya yang bernama Cikgu Julia.
Iman  menyayangi rakannya dan selalu mengambil berat terhadap mereka
Dia juga menyayangi datuk dan neneknya. Buktinya
Iman bersapakat dengan Pei Wen untuk merahsiakan kecederaan disebabkan kerenah Linda kerana tidak ingin menimbulkan kebimbangan datuk neneknya.
Contohnya, Sukma amat menyayangi kedua-dua ibu bapanya yang telah memberikan sepenuh kasih sayang kepadanya sejak kecil lagi.
Buktinya walaupun awalnya dia menyangka ibunya pengkhianat negara tapi setelah dia mengetahui kisah sebenar, dia makin menyayangi ibunya. Sukma masih menyayangi ibunya walaupun awalnya dia menyangka ibunya pengkhianat negara tetapi setelah dia mengetahui kisah sebenar, kasih sayang terhadap ibunya semakin mendalam.
Kegigihan/ ketabahan
ketabahan remaja dalam menghadapi dugaan hidup


Iman begitu sabar dalam menempuh pelbagai dugaan hidup. Iman menghadapi pelbagai konflik dalam hidupnya. Ketika dia berumur 12 tahun, ibu bapanya telah bercerai, kemudian tinggal dan bersekolah di kampung datuk dan nenek kerana ibunya melanjutkan pelajaran ke New Zealand.Sabar dan tabah dalam mengharungi dugaan hidup, Di sekolah, Iman menghadapi masalah dengan Linda yang begitu membencinya. Oleh sebab perbuatan khianat Linda, Iman terjatuh di tangga dan teks pidato yang mahu diserahkan kepada Cikgu Julia hilang.(bab6)
Sukma tetap tidak berputus asa untuk mencari maklumat tentang penubuhan Kelab WX2 yang dianggap menyalahi undang-undang negara dan boleh membawa kero- sakan pemikiran generasi muda.
Sukma tetap tidak berputus asa untuk mencari maklumat tentang penubuhan Kelab WX2 yang dianggap menyalahi undang-undang negara dan boleh membawa kerosakanpemikiran generasi muda
Pemaaf


kita mesti memohon maaf jika melakukan kesilapan dengan ibu bapa dan harus sentiasa menghormati kedua-dua ibu bapa yang telah membesarkan kita,
Ayah Amri yang terlibat dengan dadah telah ditangkap oleh polis dan dipenjarakan. Amri sedia memaafkan kesalahan dan kesilapan ayahnya apabila ayahnya memohon maaf kepadanya dan ibunya. Amri tidak menyimpan perasaan dendam terhadap ayahnya kerana dia sedar bahawa bumi mana tidak ditimpa hujan.
Rakan kelas dan guru yang menyaksikan peristiwa Iman memaafkan Linda berasa kagum dengan sikap mulia Iman
“Saya sedia memaafkan Linda seandainya dia sedia berubah”
contohnya Sukma begitu menghormati ibu bapanya dan segera memohon maaf apabila bapanya menasihati Sukma agar memohon maaf daripada ibunya sekiranya membuatkan ibunya tersinggung. Sukma segera memohon maaf daripada ibunya.
Baik hati
Sukma memberi layanan yang baik terhadap budak kecil yang bernama Aim yang muncul di pintu pagar rumahnya. Aim diberikan makanan kerana ia lapar. Sukma membawa Aim masuk ke dalam rumahnya dan memberi Aim makanan. Sukma juga melayan wanita tua dengan baik.
kita mesti rajin berusaha untuk berjaya dalam pelajaran


contohnya Sukma rajin membaca dan sentiasa berbincang dengan rakan-rakannya dalam melakukan tugasan yang diberikan oleh pensyarah. Oleh sebab itu, Sukma sering dipuji oleh pensyarahnya.
berani
berani menegakkan kebenaranberani menyiasat aktiviti kumpulan Ruang Sepi dengan pergi ke Kelab WX2 berseorangan . Dia juga menemui nenek Aim dan Abang Aim untuk mendapatkan kebenaran. 1Nilai persahabatan kukuh akan melahirkan keberanian ingin membantu sesama diri. Buktinya, Sukma berusaha membebaskan Jerry daripada pengaruh negatif akibat kemunculan Kelab WX2.
2persahabatan dalam kalangan remaja

Masyarakat yang mengambil berat akan hal rakan sebayaContohnya dia berusaha untuk membawa sahabat baiknya sejak kecil untuk kembali ke pangkal jalan. Sukma bersahabat dengan rakan sekuliah daripada pelbagai lain belakang dan  bangsa. Teja dan Rafiq bersama Sukma untuk menyiasat aktiviti  di Kelab WX2.
amanah dan tanggungjawab
Tanggungwajab ibu bapa.
Sebagai ibu bapa wajarlah bertanggungjawab terhadap anak mereka. Contohnya, Yusri
Kita haruslah bertanggungjawab untuk membela nasib ahli keluarga
Tanggungjawab sebagai seorang anak. Walaupun di sekolah Amri dikenali sebagai pembuli, namun pada pandangan ibunya, di rumah, Amri ialah seorang anak yang baik dan bertanggungjawab. Amri amat prihatin dengan penderitaan yang ditanggung oleh ibunya. Keinginannya untuk menjadi pelindung kepada ibunya setiap kali ayahnya bertindak kasar terhadap ibunya tidak tercapai berikutan fizikal dan usianya yang masih muda. Namun, apabila ibunya jatuh sakit, dialah orang yang bertanggungjawab untuk membeli ubat ibunya.
Contohnya Iman tidak rela mengkhianati amanah yang diberi oleh guru dan rakannya dalam pertandingan. Buktinya walaupun Linda beberapa kali memintanya supaya menarik diri daripada pertandingan pidato namun dia tetap dengan pendiriannya.
Sukma bertanggungjawab membantu rakan-rakan mereka daripada terus hanyut dalam pemikiran moden yang lebih kebaratan dan terlibat dalam pe nyalahgunaan dadah.

bijaksana
pemikiran dan pan- dangan Sukma mendapat pujian daripada pensyarah dan rakan- rakan sekuliahnya. Pendapatnya berjaya menyedarkan Iskandar yang dipengaruhi oleh ideologi Kelab WX2Sering ke luar negara
Bekas pensyarak bersama-sama bekas isterinya, Ruhaida                                                                         
(Yusri-melupakan kepentingan diri-kebahagiaan Iman dan masa depan keluarganya)
(Iman-berkorban masa,tenaga,keringat-peperiksaan-pertandingan)
bertanggungjawab
Penglibatan bumiputera dalam dunia korporat
penyayang
Tanggungjawab ibu bapa terhadap anak
Yusri sentiasa mengunjungi,menelefon dan memberikan semangat kepada Iman dalam menghadapi pertandingan pidato.
pemimpin yang bertanggungjawab, contohnya beliau berjaya mencari dana untuk membiayai pembedahan jantung seorang kanak-kanak bernama Ehsan.
Dedikasi terhadap tanggungjawab sebagai seorang pemimpin. Haji Syaqir, terlibat dalam kerja amal membantu penduduk yang memerlukan bantuan dan sentiasa prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh mereka. Begitu juga dengan ibu Sukma, iaitu Puan Delia yang suatu ketika dahulu merupakan seorang pemimpin wanita yang disegani dan dihormati di tempat kerja kerana kerajinan dan dedikasinya dalam menjalankan tugas.
bertanggungjawab, ayah Sukma, iaitu Haji Syaqir merupakan pemimpin yang bertanggungjawab terhadap masyarakat yang diwakilinya. Beliau sering tiada di rumah kerana sibuk dengan urusan yang melibatkan anggota masyarakat di kawasannya. - menghadiri majlis kebajikan yang dianjurkan untuk memberikan sumbangan kepada Ehsan.
seorang yang penyabar, beliau sentiasa bersabar apabila dia disindir oleh Iskandar ketika berada dalam majlis amal untuk membantu Ehsan. Beliau hanya tersenyum dan membalas dengan nada lembut akan kata-kata sinis Iskandar. Beliau juga bersabar dalam mengatasi masalah Sukma dan Puan Delia dan sentiasa menasihati anak dan isterinya dengan nada yang lembut.
Ibu bapa mesti sabar melayan kerenah anak . di samping bersabar dengan tugas berat yang dipikul selaku wakil rakyat.
seorang yang penyayang, contohnya beliau amat rapat dengan anaknya, Sukma. Walaupun sibuk dengan tugas, beliau masih meluangkan masa dengan bertanyakan perkembangan anak tunggalnya itu.
Kita mestilah menyayangi anak dan isteri serta amat mengambil berat akan keadaan mereka.Perwatakan sampingan

Ruhaida
Puan delia

Anak kedua daripada 5 orang adik-beradik
Bekas pensyarah di sebuah kolej
Bercerai dengan Yusri, anak Iman Zulaikha
Melanjutkan pelajaran ke sebuah universiti di New Zealand
Bertanggungjawab. Contohnya, dia mengambil berat tentang anaknya, lman Zulaikha(Halaman 85)
Penyayang. Contohnya, dia menyayangi anaknya, Iman Zulaikha. (Halaman 15)
Tabah. Contohnya, dia tabah menghadapi perpisahan dengan suaminya, Yusri. (Halaman 5)
Bercita-cita tinggi. melanjutkan pelajaran peringkat ijazah kedoktoran
Pengorbanan yang dilakukan demi melaksanakan tugas yang telah diamanahkan. Contohnya, ibu Sukma sanggup merahsiakan  tugas berat yang sedang digalasnya daripada pengetahuan orang lain termasuk suami dan anak kesayangannya. Lelaki bernama Aim dicemuh  masyarakat kerana menyangka dia lelaki yang  jahat kerana menghidap penyakit AIDS sedangkan dia dianiaya dan diberi dadah yang menjadi punca dia menghidap penyakit
seorang wanita yang bertanggungjawab, contohnya Puan Delia telah membantu pihak berkuasa untuk membanteras kegiatan kumpulan Ruang Sepi yang memesongkan pemikiran remaja.
4keprihatinan ibu bapa terhadap anak-anak, contohnya Puan Delia sangat prihatin akaii keselamatan Sukma dan sentiasa memastikan Sukma tidak berhubung dengan oran orang yang tidak dikenali yang datang pada awal pagi di rumah mereka.
seorang yang bijak contohnya, Puan Delia merupakan seorang graduan yang pernah menuntut di luar negara dan pernah menjadi seorang wanita yang berjaya dalam kerjayanya ketika masih bekerja.
seorang wanita yang berani, contohnya ketika serbuan dibuat oleh pihak polis di sebuah bangunan biru, beliau turut berada di situ sehingga menyebabkan beliau ditembak oleh anggota kumpulan berkenaan untuk mengelakkan rahsia mereka terbongkar sekiranya Puan Delia ditangkap.
Bertanggungjawab menyara hidup
Ibu Amri hidup dalam serba kekurangan. Hidupnya menderita kerana bersuamikan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab kerana sering meminta wang daripadanya. Apabila dia enggan memberikan Wang, suaminya akan bertindak kasar terhadapnya. Banyak barang kemasnya telah diambil oleh suaminya. Kesannya, dia hidup menderita.
Penyayang
Dia amat menyayangi Amri. Walaupun ramai penduduk kampung merungut tentang perbuatan Amri yang membuli anak-anak mereka di sekolah, namun dia tidak percaya kerana pada pandangannya Amri seorang anak yang penyayang dan taat kepada ibunya.
Tabah mengharungi cabaran dan dugaan hidup
Walaupun dia hidup menderita, dia tetap tabah mengharungi cabaran hidup berikutan sikap suaminya yang tidak bertanggungjawab.
Sedia memaaflan
Dia sedia memaafkan suaminya apabila suaminya memohon maaf daripadanya ketika dia melawat suaminya di penjara.

No comments: