Saturday, June 30, 2012

T2 2012 ..jawaban kesalahan tatabahasa


(twitter f2)
1.    Seluruh warga[U1] -warga desa itu meraikan pelantikan wakil rakyat mereka dalam majlis tersebut.

2.    Para penonton bersorak apabila watak badut diketengahka[U2] n di atas pentas.
ke tengah
menuju atau menghala ke tengah. boleh dibawa ~ a. boleh diadu atau dipertandingkan. b. boleh diperkarakan atau dikemukakan.
mengetengahkan
1. membawa ke tengah: ~ perahu; 2. memberitahu kpd, menge­mukakan (usul, cadangan, dll), mengutarakan, memajukan: terasa mahu hendak ~ perkara itu; 3. menampilkan ke muka, menonjolkan, mengemukakan: beliau sebenarnya seorang pengarah yg boleh diketengahkan; 4. me-ngadukan kpd (hakim, pengadil, dll);

3.    Di [U3] masa itu, aku yang masih di bangku sekolah turut menangis apabila melihat orang lain menangis, sedangkan aku tidak mengerti apa-apa

4.    Kerja-kerja pembaikan jambatan itu akan dijalankan oleh syarikat yang telantik [U4] oleh kerajaan. Tiada kesalahan.

5.    Masanya yang terluang dihabiskan dengan melaksanakan kerja-kerja amal yang dapat memberikan manfaat kepada masyarakat setempat. Tiada kesalahan.

6.    Selari dengan cita-citanya yang tinggi menggunung, Syamin berazam untuk mengikut langkah abangnya ke menara gading. Tiada kesalahan.[U5] 

7.    Kehidupannya sekeluarga yang mengais[U6]  pagi makan pagi, kais petang makan petang itu tidak pernah mendapat pembelaan daripada mana-mana pthak. Tiada kesalahan.
mengais
1. mencakar­-cakar atau mengorek-ngorek tanah (spt ayam yg mencari makanan), menggaru tanah (pasir): hujung kakinya mengais-ngais tanah; 2. ki mencari rezeki dgn susah payah; ibarat ayam, tiada ~ tiada makan prb perihal orang miskin yg tiada makan kalau tidak bekerja; ~ pagi makan pagi, ~ petang makan petang prb pendapatan hanya cukup utk hidup sahaja (kalau tidak bekerja tidak akan makan);

8.    Dalam majils perkahwinan orang Melayu,pengantin perempuan berpakaian tradisional Melayu dihiasi dengan cucuk sanggul manakala pengantin lelaki pula lengkap dengan kerisnya. Tiada kesalahan.

9.    Ketiga abangnya [U7] kini memegang jawatan yang tinggi dabm syarikat yang diasaskan oleh arwah datuknya.

10. Setiap bayi yang baru lahir perlu diselidik [U8] sebagai langkah berjaga-jaga daripada terkena penyakit yang merbahaya[U9] .
siasat
1 pemeriksaan yg teliti dan ha­ti-hati: Jangan tuan kurang ~, nanti tuan sendiri tersesat. Dgn tiada ~nya, dia telah menuduh saya mengambil wangnya. 2 se­gala yg bersangkutan dgn pemerintahan negara; siasah: Campur tangan Inggeris dan Belanda dlm ~ Alam Melayu dikisahkan juga dlm buku itu. 3 kebajikan atau kebolehan mengerjakan sesuatu; cara berfikir atau cara melakukan sesuatu; muslihat; taktik: Angkatan laut pihak Berikat mengubah ~nya utk menghadapi serangan-serangan kapal selam Jerman.
selidik
teliti dan cermat: terlalu rajin ia belajar bahasa Melayu serta dgn ~nya; menyelidik, menyelidiki 1. memeriksa sesuatu yg belum terang, menyiasat utk mendapat keterangan dsb tentang sesuatu: beb-rapa orang pakar sedang ~ kemung­kinan agama Islam dibawa dr negeri China ke Tanah Melayu; 2. mempelajari sungguh-sungguh (utk mengetahui sesuatu): biarlah aku selidiki buku-buku ini, barangkali fikiran dan mataku akan lebih terang; 3. mengintip (mengintai) musuh, menyuluh; penyelidikan perbuatan menyelidik, peme­riksaan: ~ telah pun dijalankan tentang kanak-kanak;

11. Sehubungan dengan itu[U10] , para ibu bapa perlu memberikan perhatian yang sewajarnya terhadap [U11] disiplin dan kemajuan anak-anak mereka. Tiada kesalahan.

12. Tragedi ngeri itu telah mencabut nyawa [U12] empat belas orang pelajar sekolah rendah dan dua orang pemandu yang salah seorang daripadanya dikatakan terlelap semasa memandu. Tiada kesalahan.
mencabut nyawa
mematikan seseorang; membunuh.
13. Sudah hampir setahun beliau menghilangkan diri  tanpa memberikan nafkah kepada anak dan isteri yang menjadi tanggungjawabnya.
nafkah
1. wang (makanan dll) yg diperlukan utk hidup, sara hidup: siapa yg menanggung ~ anak yatim itu? 2. makanan dll sehari-hari, rezeki; mencari ~ mencari rezeki (bekerja utk mendapatkan rezeki); 3. perbelanjaan dll yg wajib diberikan oleh suami kpd isterinya: suami wajib menanggung ~ isterinya; ~ batin hak bersetubuh isteri; ~ zahir belanja hidup isteri; 4. bp pendapatan, gaji;

14. Sistem kenderaan [U13] moden amat perlu bagi sesebuah negara yang sedang meningkat maju bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas.
15. Fong Leng begitu cermat dan prihatin [U14] ketika berbelanja kerana dia perlu membiayai persekolahan anak-anaknya yang kian meningkat. Tiada kesalahan.

16. Mahu tidak mahu, Kamil terpaksa berpindah mengikuti[U15]  keluarganya setelah ayahnya membeli sebuah rumah baru.
Para belia yang tidak berjaya menyambung pelajaran ke universiti telah disarankan agar mengikut kursus kemahiran di instituisi kemahiran yang ada.

       mengikut
       1. pergi bersama-sama dgn, menurut, mengiring, menyertai (di belakang): budak itu ~ ayahnya ramai budak yg ~ perarakan itu;
       2. meniru, mencontohi: kanak-kanak biasanya mudah ~ kelakuan ibu bapanya;
       3. mematuhi (perintah, nasihat, dll), menganut (ajaran, faham): dgn mudah, kedua-dua orang itu ~ perintah saya; sebahagian besar penduduk negeri itu ~ Mazhab Syafii;
       4. melalui (jalan dll): orang kampung itu pergi ke bandar terpaksa ~ sungai dgn menggunakan perahu; dia sampai dahulu kerana dia ~ jalan yg dekat;
       5. menurut, sesuai dgn, selaras dgn: contoh jentera yg dibuat ~ skala 1 inci; ~ teori ~ irama muzik; ~ hati ~ jejak mengikut kata

       mengikuti
       1. turut di belakang orang, menurut apa yg telah terjadi atau ada: ia ~ aku keluar; sidang di Pulau Pinang tahun 1960 diikuti oleh sidang di KL tahun 1961;
       2. turut sbg yg telah dilakukan orang, mencontohi apa yg dibuat orang sebelumnya: inilah jalan yg diikuti oleh umat Islam;
       3. turut hadir (dlm pelajaran, kursus, kuliah, latihan, dll): dia pernah ~ kuliah Hamka mengenai tasawuf;
       4. memerhatikan (mendengarkan, membaca, melihat, dll) dgn bersungguh-sungguh: telah lama aku ~ perkembangan politik negeri ini; dgn matanya, dia ~ suaminya meninggalkan rumah;


17. Mereka yang kurang mendapat didikan dan belaian kasih sayang daripada ibu bapa mudah terjebak ke kancah yang hina.

18. Keheningan malam dan tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa membuatkan fikirannya melayang jauh ke kampung halaman yang telah lama ditinggalkan.

19. Mereka disergah ketika memasangkan telinga [U16] untuk mencuri dengar perbualan ibu bapa mereka. Tiada kesalahan.

20. Para pelancong asing begitu berminat dengan barangan pembuatan [U17] Sarawak yang cantik dan bermutu.

21. Perangai buruk Abdullah semakin menjadi-jadi akhir-akhir ini, mungkin kerana terpengaroh[U18]  dengan ahli-ahli kumpulannya.

22. Demi keselamatan keluarganya, Encik Lau sering mengintaikan[U19]  gerak geri [U20] kenalan barunya yang agak mencurigakan.

23. Beberapa das tembakan dilepaskan ke arah sekumpulan penjenayah yang menjadi pengsasaran[U21]  dalam operasi polis pada malam berkenaan.
sasaran
1. tujuan (menembak), bulan-bulan: ada yg menembak ~, ada yg bercatur, ada yg bersepak raga; 2. tujuan (serangan politik, marah, kritik, dll): Tijah sudah menjadi tempat ~ marah dan hamun; 3. hasil drpd sesuatu usaha, tindakan dsb yg ingin dicapai, matlamat: kami harus mencapai ~ kerja bulanan yg telah ditetapkan.

24. Mereka diberi kata dua [U22] sama ada akan turut serta dalam penjelajahan itu atau terus sahaja tinggal di tempat perkhemahan.
kata putus
kepastian, keputusan, ketentuan;
putus kata
kata-kata yg sama-sama disetujui.
kata dua
tuntutan atau syarat oleh sesuatu pihak yg mesti dipenuhi oleh pihak penerima tanpa soal jawab (jika tidak sesuatu tindakan akan diambil terhadap pihak penerima).

25. Berita yang menggemparkan[U23]  itu telah disampaikannya sendiri dalam perhimpunan mingguan dan telah mendapat sambutan yang baik daripada semua yang hadir.
menggemparkan
ark 1. menghebohkan, meriuhkan, merusuhkan: berita ini ~ seluruh dunia; 2. Pn menakutkan, mengancam: tidak ada gunanya awak ~ saya lagi;
gempar
riuh atau bising kerana sesuatu; kelam-kabut kerana rusuhan dll: Orang ramai yg sedang membeli-belah di pasar itu pun ~lah, semuanya lari bertempiaran.
heboh
(héboh) 1. bising dan kelam-kabut (bkn keadaan di sesuatu tempat), kecoh, gempar: suasana di rumah pengantin perempuan menjadi ~ kerana ia jatuh pengsan sewaktu bersanding; membuat ~ menimbulkan ke­gemparan (kekecohan dsb); 2. sungguh-sungguh dan giat (dibincangkan, diperkata­kan, dsb), hebat: peristiwa pembunuhan itu telah ~ diperkatakan orang;

26. Setengah[U24]  daripada pendapatnya tidak dapat diterima oleh rakan-rakan sepejabatnya kerana dianggap terlalu kolot.

27. Ekoran kejadian gempa bumi yang dahsyat itu, hampir seluruh bandar tersebut musnah kecuali sebuah masjid yang masih kelihatan kukuh. Tiada kesalahan.

28. Beliau akan menamatkan pengkajian[U25]  dalam bidang perubatan dalam masa dua tahun dari sekarang dan kembali untuk berkhidmat di tanah air. Tiada kesalahan.

29. Perbalahan yang berlaku antara mereka berlarutan hingga bertahun-tahun lamanya sungguhpun[U26]  kini masing-masing berlagak seperti orang asing. Tiada kesalahan.

30. Kejadian yang tidak disangka-sangka itu telah melumpuhkan hasratnya [U27] untuk berhijrah ke luar negara lalu dia membatalkan segala rancangannya selama ini. Tiada kesalahan.

31. Zain tidakdapat melelapkan mata sepanjang panjang [U28] malam apabila mengetahui bahawa abang akan pulang dari luar negara esok. Tiada kesalahan.
sepanjang
1. sejauh, mengikut panjang: matanya menyelusur ke ~ tembok itu; ia pun menyuruh membuat kubu ~ sungai itu; 2. segenap waktu, selama, seluruh: ~ perjalanan itu mereka terus berbual-bual; ia memandang muka kawannya yg ~ masa tunduk sahaja; ~ tahun selama setahun penuh; 3. mengikut, pada: ~ pengetahuan saya, penyakit ini tiada namanya dlm bahasa Melayu; ~ yg ketahui oleh mereka;

32. Encik Halim berjalan mundar-mandir sambil berdengus sementara menunggu anaknya  pulang dari majlis hari jadi itu.Tiada kesalahan.

33. Kebersungguhan[U29]  kerajaan Malaysia untuk membasmi kemiskinan dalam kalangan penduduknya mendapat pujian daripada pertubuhan antarabangsa. Tiada kesalahan.

34. Demi [U30] telah kematian suami, wanita itu tetap berjaya memberikan pendidikan kepada anak-anaknya hingga ke [U31] peringkat universiti.

35. Majlis pada hari itu bertambah meriah dengan lagu-lagu klasik yang didendangkan oleh penyanyi veteran itu.

36. Kesepian hatinya terubat sedikit dengan kehadiran anak-anak saudaranya dari Johor. Tiada kesalahan.

37. Kejatuhan nilai mata wang Britain menguntungkan para pelajar asing yang menuntut ke[U32]  negara itu. Tiada kesalahan.

38. Permintaan yang tinggi terhadap kayu cengal menyebabkan harga komoditi itu melambung di pasaran antarabangsa.

39. Sikapnya yang suka tunjuk-tunjuk [U33] kekayaannya menyebabkan dia tidak disukai rakan-rakannya. Tiada kesalahan.

40. Ada pihak yang menganggap bahawa hukuman yang dijatuhkan kepadanya [U34] tidak setimpal dengan kesalahannya.

41. Masalah itu bermula bila [U35] kedua-dua orang sahabat itu jatuh hati pada gadis yang sama.

42. Kami amat kagum sekali dengan ketabahan pemuda cacat itu menghadapi liku-liku hidupnya. Tiada kesalahan.

43. Dia terlepas peluang untuk memenang[U36]  peraduan itu kerana terlambat menghantar borang penyertaan.

44. Semua penduduk kampung itu dinasihatkan[U37]  supaya bersedia untuk berpindah sekiranya paras air sungai itu tidak surut dalam masa sehari dua. Tiada kesalahan.

45. Kerajaan terpaksa memperdalam sungai itu bagi mengelakkan masalah banjir terutamanya pada penghujung tahun.
penghujung cakap
akhir cakap, penghabisan cakap;
penghujung bulan (abad, minggu, tahun, dll)
akhir bulan (abad, minggu, tahun, dll);
penghujung
akhir, kesudahan, penghabisan;

46. Para pengguna jalan raya dinasihati agar berhati-hati semasa menggunakan laluan [U38] yang sedang dipulih itu.
laluan
1. jalan yg dilalui, jalan yg menjadi landasan atau tempat pergerakan pergi balikorang atau pengangkutan: penduduk kawasan setinggan sepanjang ~ pengangkutan rel laju tidak perlu bimbang bahawa mereka akan dipindahkan; 2. pergerakan (peralihan dsb) maju ke tahap lain: kemenangan ini menjadikan ~ mudah bagi pemain-pemain Malaysia seterusnya;

47. Para pelabur asing yang memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka diberi pelbagai keistimewaan oleh kerajaan.

48. Mereka sudah bertekad untuk mengusir penjajah-penjajah itu daripada negara [U39] mereka walau dengan apa-apa cara sekalipun. Tiada kesalahan.
sekalipun
meskipun, walaupun, biarpun, sungguhpun: aku tidak mahu menyalahkan sesiapa, ~ kau; kalau sudah jadi saudagar kelak, walau saudagar kecil ~, tentu aku takkan hina benar lagi di mata orang;

49. Nama baik keluarga itu tercemari [U40] akibat perbuatan anak bongsu mereka yang menagih najis dadah.

50. Orang tua itu lebih mementingkan maruah keluarganya daripada kebahagiaan anaknya sendiri. Tiada kesalahan.

51. Hubungan di antara [U41] kedua-dua orang sahabat itu menjadi retak sejak peristiwa tersebut. Tiada kesalahan.

52. Mulai minggu hadapan, semua pelajar yang ingin membawa[U42]  motosikal ke sekolah dikehendaki mendapatkan kebenaran daripada pihak sekolah. Tiada kesalahan.

53. Majlis sebulat-bulat suara [U43] membuat keputusan untuk membantah cadangan kerajaan itu. Tiada kesalahan.
sebulat
dgn sangat bulatnya: keputusan ~ suara; mereka telah ~ pakat akan pindah dr sana;

memutus; ~ jalan a) menghalangi (merosakkan dll) jalan; b) memotong (memintas) jalan; ~ perkataan orang menyela (memenggal) perkataan orang; memutusi ark = memutuskan menentukan; memutuskan 1. menjadikan putus, mengeratkan: aneh sekali perkara yg sekecil itu rupanya yg ~ perhubungan persaudaraan antara dua beradik itu; perhatikan gerakan jarum kompas apabila arus itu dijalankan atau diputuskan; 2. menyelesaikan (sesuatu yg sedang berjalan), menangguhkan, membatalkan, memansuhkan (perjanjian dll): fikiran orang itu diputuskan oleh bang sembahyang Isyak; mereka bersetuju tidak akan ~ perjanjian tanpa berunding lebih dulu; tiba-tiba dia ~ ceritanya yg baru hendak dimulai; 3. mengambil ketetapan, menentukan, menetapkan: kuasa tertinggi sekali bagi membuat undang-undang dan ~ dasar-dasar pemerintahan negara ialah parlimen; kalau tidak jua dapat diputuskan barulah dibawa kpd orang tua-tua atau guru; 4. menjatuhkan hukuman, meng­hukum: sesiapa pun tidak boleh membuat komen tentang kes yg masih belum diputuskan oleh mahkamah; ~ cakap menyela cakap orang; ~ fikiran (hati, niat) menetapkan fikiran (hati, niat); ~ nyawa (umur) a) membunuh, mematikan; b) mati; terputus terhenti, terpenggal: sayang ceritanya ~ di tengah-tengah; setiap orang yg mati akan ~ segala amalannya;
55. Sasterawan itu tidak hadir ke majlis pemberian anugerah itu kerana dia[U45]  sakit.

56. Halim amat terharu oleh kata puji-pujian majikannya dalam majlis itu.

57. Pencemaran yang berterusan itu dikhuatiri akan melenyapkan penghidupan[U46]  dalam sungai itu.

1 Ibu berpesan kepada kakak supaya membeli goreng bihun di gerai Mak Mah. (      bihun goreng                    )

2 Semua sayur-may[U47] ur yang ditanam oleh petani itu subur belaka. (                                  )

3 Aktiviti bersukan akan membuatkan otot dan urat kita menjadi kaku[U48] . (                         )

4 “ Sekiranya kamu malas berusaha, tetapi [U49] kamu tidak akan mengecapi[U50]  kejayaan,” nasihat ibu kepada  adik. (                                    )
mengecap
1 merasa masakan dll (utk mengetahui enak tidaknya): ~ gulai. 2 ki menikmati; merasai: ~ nikmat.

5 Agnes menggunakan sekeping[U51]  dawai untuk membuat ampaian di halaman rumah. (                            )

6 Puan Christine jatuh terperosok [U52] setelah mendengar berita tentang kemalangan ayahnya. (                            )
 
7 Kami sedang membincangkan tentang [U53] kenaikan harga minyak di warung Pak Budi. (                           )

8 Mereka sedang berbincang dari hati ke hati tentang cara-cara memajukan perniagaan keluarga
   mereka. (                              )
9 Hadiah yang disumbangkan oleh bank tempatan itu adalah untuk pelajar yang pandai tetapi miskin. (                                )

10 Wajah lelaki itu seakan[U54]  wajah pemuda yang mencuri menyebabkan p0lis memberkasnya untuk membuat penyiasatan. (              seiras   )

11 Pemain yang sungguh lincah[U55]  itu telah dikawal oleh pihak lawan setiap kali dia menerima bola.(  tangkas/handal                    )
lincah
1. tidak boleh diam (perangai dll), ber­gerak selalu: ~ sungguh urinya gasing itu; 2. tidak tetap (fikiran, pekerjaan, tempat tinggal, dll), bertukar-tukar selalu (isteri dll): gadis itu pun mulalah ~ dan tidak begitu endahkan tunangannya lagi; 3. cergas, giat, pantas, tangkas, rancak: mereka menjalani hidup dgn keyakinan sendiri, lebih berani dan lebih ~ drpd angkatan tua; begitu keanak-anakan isi suratnya, tetapi begitu ~; Pemain bola jaring itu beraksi dgn ~.

    
12 Pemadam api itu perlu diperiksa secara berkala dari masa ke semasa [U56] oleh pegawai bomba yang bertugas. (                             )

13 Oleh kerana[U57]  kerusi tidak mencukupi, para jemputan yang datang lewat terpaksa berdiri di luar dewan.            
     (                              )

14 Hakim telah menjatuhi pesalah itu hukuman penjara seumur hidup. (                                )
menjatuhkan – OB(hukuman)  menjatuhi-OTB(pesalah)
15 Semua pelajar yang ingin mengikuti rombongan ke Melaka mesti mendapatkan tanda tangan [U58] daripada ibu bapa masing-masing. (                                  )

16 Alina cuba memperbaik membaik pulih penguasaan  bahasa Inggerisnya dengan bekerja sambil belajar di kelas malam.           (memperkasakan= memartabatkan                                )
membaiki=membaikkan=memperbaik, (rosak)
17 Beliau telah dianugerahkan[U59]  Sultan pingat kebesaran kerana jasanya yang menolong mereka yang kurang bernasib baik. (            dianugerahi                  )
menganugerahi-OTB, menganugerahkan-OB
18 Sikap saling tolong-menolo[U60] ng harus dipupuk dalam kalangan kanak-kanak, bak kata pepatah, “      melentur buluh biarlah dari rebungnya”. (saling menolong                                )

19 Hilmi berjaya menemui bukunya [U61] yang hilang itu semasa berehat-rehat di taman selepas penat berjoging.         (                                    menemui- bertemu dengan , menemukan)

20 Gadis itu kelihatan cantik(anggun)  ketika memakai kebaya merah kerana pinggangnya kecil.[U62]  (          ramping                       )
1bihun goreng 2sayur 3tegang 4tak perlu tetapi 5seutas 6terjelopok/ tersungkur 7tak perlu tentang 8tiada kesalahan 9tiada kesalahn 10 seakan-akan 11tangkas 12dari semasa ke semasa 13oleh sebab 14tiada kesalahan 15tandatangan16memperbaiki 17dianugerahi 18menolong  19menemukan 20ramping   
21 Mereka mengetahui yang [U63] bahawa beliau ialah seorang ahli perniagaan yang berjaya di negara ini. (                           )

22 Mereka sedang berbincang dengan ahli perniagaan yang tersohor itu untuk mencungkil [U64] pengalaman beliau   dalam selok-belok bidang perniagaan. (mencedok                              )
mencungkil
1. mengeluarkan (melepaskan dll) sesuatu dgn pencungkil, mengorek keluar dgn pencungkil; ~ gigi mengeluarkan sisa makanan dll yg terselit di gigi; ~ kelapa mengeluarkan isi kelapa dr tempurungnya; ~ mata mengeluarkan biji mata; 2. menanam cacar, mencacar; 3. ki memeriksa dgn teliti, membongkar rahsia (kesalahan dll), menge­luarkan sesuatu yg terpendam (tidak diketahui umum dll); ~ rahsia; Hasan mencipta watak-watak asli yg dicungkil drpd keperibadian dan sifat-sifat orang Melayu kampung; ada banyak resepi Melayu tradisional yg masih belum dicungkil oleh majalah ini; bakat-bakat baru berjaya dicungkil;

23 Pelajar yang bersikap bina tak bina [U65] pada peraturan sekolah akan diberi amaran oleh pengetua.(                       )

bena tak bena
endah tak endah (tidak berapa peduli);
   
24 Peristiwa semasa berkhemah di Taman Negara itu telah meninggalkan kenangan manis yang sukar untuk dilupakan olehku[U66] . (                dilupakan=dilupai / kulupai/ kulupakan           )

25 Barang-barang di dalam lori itu terdampar ke [U67] dalam parit apabila lori itu terbabas lalu melanggar sebatang      pokok. (           terjerumus                    )
dampar
; mendampar mengalir ke pantai (bkn air laut), menghempas (bkn ombak), membanting, memukul (pantai): ombak ~ ke pantai; mendamparkan menghempaskan (ke pan­tai, darat, dll), melemparkan, mencampakkan: setelah berhari-hari terapung-apung di laut, perahu itu pun didamparkan ombak ke pantai; terdampar tercampak (terkandas) ke pantai setelah hanyut dibawa air, terhempas dan ter­kandas (bkn perahu dll): sebuah perahu ~ di pantai itu.

26 Beberapa pemain [U68] telah diberikan[U69]  kad kuning kerana telah melakukan pelbagai kesalahan sewaktu  perlawanan (berlawan)     pertandingan[U70]  diadakan. (                                  )
memberikan- OB member-OTB
27 Wakil rakyat itu bersetuju untuk melawat ke kampung-kampung yang terletak di bahagian pendalaman[U71]  negeri          Sarawak pada minggu hadapan. (pedalaman – dalam , pendalaman- mendalamkan
pertamanan, perkampungan, perbandaran, persiaran, perkarangan, -pekarangan                                )

28 Keadaan di kawasan itu menjadi riuh-rendah/hingar-bingar dengan bunyi jentolak apabila kerja-kerja pembinaan projek       lebuhraya [U72] bermula. (    lebuh raya                    )

29 Pendapatan kebanyakan peniaga kecil kian mengurang sebagai kesan daripada kelembapan[U73]  ekonomi yang     merantau- rantau ini. (kemelesetan / kemerosotan                               )
merantau
1. berjalan, belayar, atau me­ngem­­bara (mencari penghidupan dll) di sejauh rantau (dr sungai ke sungai dll): esok subuh-subuh aku ~ lagi; 2. pergi ke negeri lain (kerana mencari penghidupan): sejak aku ~ di negeri orang, sejak itu aku tidak bertemu dengannya; ~ di hujung bendul = ~ di sudut dapur prb pergi mencari penghidupan ke negeri yg tidak berapa jauh;

30 Sikap tolong-menolong harus dipupuk pada kanak-kanak yang masih kecil agar mereka dapat bergaul dalam
     masyarakat. (                                  )

31 Kupasan novel yang ditulis oleh seorang pengkritik lulusan universiti itu mendapat pemerhatia[U74] n – memerhatikan daripada      peminat-peminat novel. ( kupasan=  sst/sseorang yg    dikupas                )

32 Beliau akan datang ke rumah ku [U75] pada pukul 6.00 petang. (                             )

33 Berbagai[U76]  persiapan dibuat bersempena dengan sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan. (                         )

34 Kanak-kanak itu beratur semasa mereka menaikkan[U77]  bas sekolah. (menaiki- naik ke                           )

35 Kecelakaan jalan raya akan meningkat dengan banyak di[U78]  musim perayaan. (                          )

36 Sesekalisekali-sekali, sekali-sekala , TIDAK SEKALI-KALI  merasa masakan ibu apabila pulang ke kampung, Zi Yang makan terselera [U79] sekali. (       X TERKENAL SEKALI, TERKEMUKA SEKALI                   )
berselera 1 mempunyai selera: Dia tidak sihat dan tidak ~ utk menjamah makanan. 2 penuh keinginan hendak makan: Adiknya ~ sekali menikmati makanan kegemarannya.
37 “Kami[U80]  KALIAN/ KAMU mestiLAH BERFIKIR semasak-masaknya [U81] sebelum membuat keputusan,” kata Loh kepada anak-anaknya.     (                               )
4. ki sudah tahu atau faham benar (kela­kuan orang dll), sudah difikirkan (dipertim­bangkan) dgn teliti, sudah diputuskan (sesuatu perkara dll), sudah sempurna, matang: hamba sudah ~ dgn segala kejadian yg berlaku di sekeliling hamba; sebelum memberi kepu-tusan, perkara itu harus difikirkan ~-~ dahulu;
38 Sya tidak dapat menceritakan bagaimana[U82] KATA TANYA indahnya panorama di tepi pantai itu? . (PERI / BETAPA                                  )kah-

39 Ming Tai menjala ikan di sungai kecil yang tidak jauh dari belakang rumahnya. (                          )

40 Kapal terbang yang baru turun [U83] sebentar tadi datang dari Hong Kong. (            MENDARAT               )

21bahawa 22berkongsi pengalaman 23bena tak bena 24kulupakan 25tercampak ke 26beberapa orang pemain 27pedalaman 28lebuh raya 29kemelesetan ekonomi 30tiada kesalahan 31perhatian 32rumahku 33pelbagai 34menaiki 35pada 36terselera
37kamu mesti 38betapa indahnya 39tiada kesalahan 40baru mendaratsebentar...
41 Berbagai-bagai rancangan disusun untuk menghiburkan- KAUSATIF  para hadirin. (                                )

42 Budak itu menangis terdesak-desak [U84] apabila terpisah dengan ibunya di kompleks beli-belah itu.
     (      TERESAK-ESAK                    )

43 Beberapa orang pengawai [U85] daripada Kementerian Kesihatan sedang menjalankan pemeriksaan terhadap- KONKRIT      premis makanan yang kotor itu. (PEGAWAI                            )

44 Memang tidak baik kalau kita selalu makan tin-tin makanan [U86] yang mengandungi bahan pengawet.      (MAKANAN-MAKANAN TIN                                   )

45 Polis sedang mengkaji MENGAJIbeberapa punca-punca [U87] yang menyebabkan banduan-banduan melarikan diri dari      penjara. (                                 )

46 Pak Usu tidak ada apa[U88]  APA-APA KT rahsia yang tersembunyi daripada anak-pinaknya. (                              )

47 Sebagai anggota tentera, Azhar sudah biasa dengan pahit-pahit [U89] kehidupan dalam hutan. (                               )
pahit getir (maung)
kesusahan atau kesulitan yg berbagai-bagai.
pahit getir
kesulitan atau kesusahan yg bermacam-macam;


48 Kerajaan akan memastikan[U90]  bahawa projek-projek pembangunan di kawasan  pekan itu berjalan lancar.     (              MEMELOPORI-MEMPELOPORI        )  memproseskan 

49 Guru besar-guru [U91] besar yang dijemput menghadiri seminar itu diminta mencari jalan penyelesaian masalah      disiplin pelajar yang semakin serius sekarang ini. (                              )

50 Sektor pertanian telah dikenal pasti[U92]  sebagai salah satu daripada penyumbang kepada pembangunan akonomi      negara. (                                   )

51 Cikgu Segar menasihat[U93] I – NASIHAT KEPADA pelajar-pelajar yang menyertai kem motivasi itu agar belajar bersungguh-sungguh dan      hormat akan orang tua. ( menasihatkan pengalaman                   )

52 Seluruh rakyat jelata tidak berani membantah titah perintah raja itu kerana khuatir dimarahi[U94]  DIMURKAIoleh baginda.     (                             )

53 Cikgu Sin adalah [U95] bapa saudara saya yang baru menamatkan MENGAJI pengajiannyaPENGKAJIAN  di luar egara. (                          ADALAH- KS , KA         )

54 Beliau[U96]  ialah perompak yang amat dikehendaki oleh pihak polis kerana mendalangi-MENJADI DALANG  beberapa siri rompakan      sebelum ini. (        DIA-IA                        )
mendalangi
memimpin (mengatur langkah dsb) sesuatu gerakan secara sulit atau dgn sembunyi-sembunyi: orang yg ~ pemberon­takan itu sedang dicari-cari;
Men…imendalangkan
1. bermain (memper­tunjuk­kan) wayang kulit; 2. = mendalangi;

55 Mereka sedang membincangkan tentang [U97] masalah itu kerana banyak pihak yang terlibat. (                              )

56 Sebilangan besar pelajar[U98] -pelajar tidak dapat menghadirkan diri dalam majlis ceramah itu. (                             )

57 Kita harus fasih bertutur di dalam [U99] bahasa kebangsaan agar perkara yang diperkatakan tidak menimbulkan     
     salah faham. (                                 )

58 Gotong-royong membersihkan kawasan sekolah itu dihadiri oleh berpuluh [U100] -PULUHorang pemuda. (                            )

59 Dylan mengirimkan[U101]  ayahnya surat pada minggu lalu. (mengirimi                               )
Me..kan(OB)
60 Kelvin menemukan buku yang hilang itu di bawah almari. (          menemui – bertemu dengan                 )
41tiada kesalahan 42teresak-esak 43pegawai 44makanan-makanan tin 45punca 46apa-apa 47pahit getir 48memastikan 49guru-guru besar 50dikenal pasti 51menasihati 52dimurkai 53ialah 54Dia 55membincangkan masalah 56pelajar 57tak perlu di 58berpuluh-puluh 59mengirimi 60tiada kesalahan
61 Kelantan terkenal sekali dengan budu walaupun [U102] Melaka masyhur dengan cencaluk. (            SEMENTARA/MANAKALA              )terkemuka sekali

62 Jangankan membeli kereta, basikal pun tidak terbeli olehnya. (                             )

63 Encik Mahmud bercadang memperisteri [U103] anak tunggalnya dengan anak perempuan kawannya.
     (MEMPERISTERIKAN (ooi   )       MEMP[ERISTERI(YEE NA)                )

64 Ibubap[U104] a disarankan supaya jangan bersikap lepas tangan terhadap[U105]  permasalahan anak-anak. (                          )

65 Kemalangan yang melibatkan sebuah lori tangki terhumban ke dalam gaung menyebabkab beratus-ratus buah
     kenderaan lain terjerat[U106]  dalam kesesakan lalu lintas. (                          )
terkandas
1. terlanggar sesuatu (spt dasar laut atau sungai, beting, batu karang dll) dan seringkali tidak dapat bergerak lagi: kalau ada beting di pintu pelabuhan, tentulah kapal-kapal besar akan ~; 2. ki tersekat di pertengahan jalan (tidak berkesudahan dgn kejayaan, kebahagiaan, dsb), terbantut, gagal (tidak dapat diteruskan): banyak kanak-kanak yg ~ dlm pelajaran; rancangan dan usahanya ~ di tengah jalan;

66 Dalam masyarakat Melayu, tapak sirih memainkan peranan penting terutama dalam upacara perminangan.
     (      tepak                )

67 Datuk Abdul Malik Maidin menempah sejarah kerana berjaya merentasi Selat Inggeris.(   menempa                     )

68 Cik Sue Lan menerima ucapan tahniah sebelum dipilih menjuarai- MENJADI JUARA Pertandingan Masakan  RTM 2003.
     (      selepas              )

69 Pendapat yang dikemukakan-KE MUKA  oleh pekerja-pekerja itu sangat bernas dan berkesan. (                         )

70 Wakil rakyat diingatkan supaya berusaha tingkatkan mutu perkhidmatan supaya rakyat memilih mereka
     dalam pilihan raya yang akan datang. (meningkatkan           / MEMPERTINGKATKAN                  )
memper…kan(KA)—mempercantikkan  mempercantik
71 Walaupun telah berpuluh tahun Zaki menghilang, ibunya tetap menunggu kepulangannya di pangkalan itu.
     (                              )

72 Biskut itu sudah lemah kerana tin biskut itu tidak ditutup rapat. (lemau                              )

73 Lelaki itu dijatuhi hukuman mati kerana beliau telah membunuh bapanya pada lima tahun yang lalu.
     (      dia                    )

74 “ Kami hendaklah belajar dengan bersungguh-sungguh supaya mencapai kejayaan yang cemerlang,” kata Pak
     Hamid kepada rakan-rakan anaknya. (       kamu                )

75 Kami memohon rahmatmu agar kami berada dalam keadaan selamat dan sejahtera. (       75rahmat-Mu                 )

76 “ Kita telah memohon kebenaran daripada pengetua untuk mengadakan program itu pada masa cuti sekolah,”
     (76Kami                               )

77 Kita berserah kepadanya, Tuhan yang Maha Berkuasa. (   77kepada-Nya                )

78 Beliau amat murka apabila ada pihak yang mencuri harta benda mangsa banjir semasa kejadian banjir
     berlaku. (    78Baginda                     )

79 Kita mestilah memohon pertolongan daripadanya selepas kita berusaha dan berikhtiar. (79daripada-Nya                            )

80 “ Pasukan yang akan kita hadapi esok, bukanlah calang-calang pasukan,” kata jurulatih itu kepada wartawan.
     (      80kami              )
61manakala 62tiada kesalahan 63memperisterikan 64ibu bapa 65terperangkap 66tepak 67menempa 68selepas 69tiada kesalahan 70meningkatkan 71berpuluh-puluh 72lemau 73dia 74kamu 75rahmat-Mu 76Kami 77kepada-Nya 78Baginda 79daripada-Nya 80kami
81 Sejak kucing itu sakit, ia tidak berupaya menangkap tikus lagi. (    81kucing itu                   )

82 “ Segala titah perintah akan saya junjung,” kata Hang Kasturi kepada Sultan Mansur Syah. (        82patik              )

83 Mereka akan menaiki kereta untuk menyaksikan pameran itu di Kuala Lumpur pada minggu depan.
     (      83tiada kesalahan                       )

84 Cikgu Ghalib mengajarkan mata pelajaran B ahasa Malysia kepada pelajar Tingkatan Tiga Cengal.
     (      MENGAJARI- OTB(SAYA bm)                      ) mengajarkan(OB)

85 “ Badan kita terdiri daripada Roh dan jasad,” kata Ustaz Wahid kepada anak-anak muridnya.(                            )

86 Orang tua itu terpaksa tinggal di Pondok buruk/ TERATAK  selepas tidak dipedulikan oleh anaknya. (                            )

87 Saya menaruh harapan yang tinggi agar nadia menjadi juara dalam pertandingan itu. (                              )

88 Ainina berasa sayu bila terkenang akan =TERKENANGKAN  halamannya yang telah lama ditinggalkan sejak dia bekerja di bandar.
     (                              )sukakan/ cintakan (x) … inginkan(v) terkenangkan…KKTT+KS

89 Setelah berfikir seketika, Vincent Ho menggoyangkan kepalanya kerana dia tidak dapat menjawab soalan
     Matematik yang diajukan oleh Cikgu Kamarul Arifin. (GELENG                          )

90 Perbezaan pendapat antara kedua-dua orang Tokoh itu tidak akan menjejaskan persahabatan antara mereka.
     (                              )

91 Razali menamakan-BENAFAKTIF  kucingnya Musang kerana warnanya kelabu seperti Musang. (                                  )
Menamai     kan—OB, Obernyawa  saya menjahitkan adik baju(      Razali menama Musang untuk kucingnya)

92 Kami akan menyokong Cikgu kami jika beliau dilantik sebagai pengerusi kelab itu. (                               )

93 Sambil berceloteh, datuk menunjukkan cara-cara berisi beras pulut ke dalam buluh lemang kepada Amin dan
     cucunya yang lain. (           CARA PERISIAN. HUKUM ROTAN/ CIRI KESELAMATAN/ TONG PEMBUANGAN                          )

94 Mantan yang diberikan oleh Persatuan Ibu Bapa dan Guru kepada guru disiplin diharap dapat menangani kes
     salah laku pelajar. ( Mandat             )

95 Salah satu punca berlakunya masalah jerebu merupakan pembakaran secara terbuka oleh orang awam.
     (      ialah                 )

96 Setelah tiga hari sesat di dalam hutan, remaja itu ditemui tidak terurus dan tubuhnya lemah. (       96tiada kesalahan                        )

97 Anak bongsu Puan Aliza SEBAYA sama baya dengan SECANTIK DENGAN (X) anak ketiga Puan Jessica. (97tiada kesalahan                                  )

98 Seminar peperiksaan itu akan diadakan di tawau, Sabah pada cuti penggal persekolahan. (98Tawau 9                               )

99 “ Hanisah telah menuntut di universiti itu sejak tahun 2007,” kata Ayah. (            ayah                 )

100 Perkhidmatan-BERKHIDMAT  pengangkutan awam yang tidak menepati-MENGIKUT jadual telah banyak menimbulkan masalah.
       (    100tiada kesalahan                     )

Jawapan
81kucing itu 82patik 83tiada kesalahan 84Bahasa 85roh 86pondok 87Nadia 88apabila 89menggelengkan 90tokoh 91tiada kesalahan 92cikgu 93mengisi 94Mandat 95ialah 96tiada kesalahan 97tiada kesalahan 98Tawau 99ayah 100tiada kesalahan
                       
101 Orang ramai diingatkan supaya memandu perlahan dan mematuhi-MENGIKUT  arahan pada papan tanda yang
       disediakan. (                                 )
BILIK MENJAHIT / BILIK BERGERAK / CARA PEMPERKASAAN
102 Operasi menarik-PENARIKAN  kedua-dua kenderaan itu dimulakan pada jam 10.45 pagi. (                                 )

103 Mereka meminta pihak berkuasa supaya mencari jalan dalam menyelesaikan masalah itu. (       untuk                )
       
104 Kanak-kanak itu dapat melepaskan dirinya dari kawalan penculiknya. (  daripada                        )          
     
105 Pihak pemaju telah memberhentikan kerja-kerja penerokaan  meneroka dan menarah tanah di kawasan ladang teh itu.
       (                            )

106 Tindakan keras akan dikenakan terhadap pemilik kenderaan yang masih memasang cermin gelap.
       (                            )

107 Banjir yang menimpa beberapa kawasan menyebabkan hubungan antara kedua-dua kampung itu terputus.
       (    mengelami         menenggelami/melanda           )

108 Oleh kerana telah lama berkecimpung dalam bidang kejurulatihan, dia dengan mudah berjaya menjadi
       jurulatih pasukan bola sepak negeri Selangor. (    108Oleh sebab                )

109 Di antara masalah yang melanda negara pada masa sekarang ialah masalah inflasi dan masalah remaja.
       (    Antara               )

110 Kalau pembahas itu dapat memberikan dua hujah yang bernas, namun pihak lawan dapat mematahkan
       hujahnya. (           Walupun/ kendatipun/biarpun/sekalipun                 )

111 Zaleha mendudukkan(OBernyawa) anak kecilnya di atas kerusi yang terdapat di penjuru restora itu. (                           )

112 Permandangan yang indah di Tasik Toba telah digambarkan oleh seorang pelukis dalam potretnya.
       (    Pemandangan                )

113 Kami sedang membincangkan tentang masalah penduduk kampung yang kurang mampu menampung
       perbelanjaan persekolahan anaknya. (      113tak perlu tentang                    )

114 Mereka akan dihukum di atas kesalahan melibatkan diri dalam kes rompakan itu. (        114atas kesalahan                      )

115 Penolong Kanan- Penolong Kanan Akademik akan mengadakan perjumpaan pada hujung minggu ini bagi
       membincangkan penyelarasan penubuhan persatuan. (115Penolong-Penolong Kanan                       )

116 Peserta-peserta yang menyertai pertandingan triatlon antarabangsa di Putrajaya itu besar-besar belaka.
       (                16Peserta)

117 Kanak-kanak di tadika itu pandai-pandai belaka walaupun umurnya masih rendah. (                              )

118 Penduduk Taman Kinrara itu saling tolong-menolong antara satu dengan yang lain untuk mengadakan majlis
       rumah terbuka. (   118saling menolong                     )saling bertolong-tolongan(x) saling bertolongan(betul)

119 Orang yang bertali leher itu sering bolak-balik dari Seremban ke Kuala Lumpur dengan menaiki komuter.
       (                            )
101tiada kesalahan 102tiada kesalahan 103untuk 104daripada 105tiada kesalahan 106tiada kesalahan 107mengelami 108Oleh sebab 109Antara 110Walupun 111tiada kesalahan 112Pemandangan 113tak perlu tentang 114atas kesalahan 115Penolong-Penolong Kanan 116Peserta 117tiada kesalahan 118saling menolong 119tiada kesalahan
120 Adik saya pergi sekolah dengan kawannya. (120pergi ke sekolah                            )
KKTT+KS
121 Dia kata bahawa bapanya akan menziarahi rakannya yang sedang terlantar di hospital. (            berkata              )

122 Halim tanya kepada dia kelmarin. (          bertanya                        )

123 “ Jangan duduk sini!” kata pengawal kepada orang itu. (  123duduk di sini              )
KKTT + KS
124 Bayi itu tersenyum kepada saya. (                                    )
KKTT+KS
125 “ Jangan lompat di atas tilam itu!” kata Puan Sarina kepada anaknya. (                           )

126 Pihak polis berjaya menangkap pencuri itu berdasarkan kepada maklumat yang diberikan oleh orang awam.
       (    126berdasarka maklumat             )

127 Dia ke bandar berbekalkan dengan ilmu yang ada padanya. (      berbekalkan ilmu                     )
128 Musafir itu tidur beralaskan pada sehelai surat khabar. (                          )

129 Haji Subhi meninggalkan dunia pada pagi Jumaat. (                                 )

130 Sultan berucap kepada rakyat sekembalinya dari negara China. (bertitah                         )

131 “ Tangislah dengan sepuas-puas hatimu,” kata emak kepada adik. (        Menangislah                )

132 “Kamu hendaklah rujuk kepada kamus,” kata Cikgu Zainab kepada pelajarnya-pelajarnya. (                              )
KKTT
133 Seru datuk penghulu kepada anak-anak buahnya, “ Padi sedang kuning di sawah”. (      menguning                   )

134 Pengembara yang letih itu tidur bertilamkan rumput. (                              )

135 Dalam kejadian itu, seurat cincin yang saya pakai telah disentap oleh peragut. (Seurat rantai/gelang                               )

136 “ Patik telah cuba mencabut keris yang tertusuk pada dadanya tetapi gagal,” kata Hang Lekir kepada Datuk
       Bendahara. (                     Hamba )

137 “ Harimau yang sering membaham ayam-ayam kita mesih berkaliaran di dalam hutan berdekatan,” getus
       Tok Leman yang mewakili penduduk kampung kepada pegawaai PERHILITAN itu. (                            )

138 Kakak memberitahu saya bahawa kita tidak boleh meredahi HUTANlandasan kereta api kerana perbuatan tersebut
       membahayakan keselamatan. (     138melintasi/ menyeberangi                      )

139 Memenuhi masa lapang dengan mengulang kaji pelajaran adalah lebih baik daripada melepak di pusat beli-
       belah. (     ayat songsang sebahagian                    )

140 “ Para pelajar yang masih belum membayar yuran diminta berjumpa dengan Puan Lee,” umum guru yang
       menugas pada pagi itu. (   bertugas             )

Jawapan
120pergi ke sekolah 121berkata 122bertanya 123duduk di sini 124tiada kesalahan 125tiada kesalahan 126berdasarka maklumat 127berbekalkan ilmu 128beralaskan sehelai 129meninggal dunia 130bertitah 131Menangislah 132merujuk 133menguning 134tiada kesalahan 135seurat rantai/ gelang 136Hamba 137kami 138melintasi/ menyeberangi 139tiada kesalahan 140bertugas
141 Makanan yang disajikan kepada tetamu pada majlis perkahwinan itu masak-masak belaka.
       (    141enak-enak/ lazak-lazak                       )

142 Tayar kereta itu tertanam di dalam lumpur. (        142tertimbus di dalam/ terpelosok/ terjerumus/ terbenam/ terhumban              )

143 “ Semoga bertenang. Pihak kami akan mencuba sedaya upaya untuk menyelamatkan anak puan,” kata
       doktor kepada Puan Azlin. (         143Harap bertenang                    )

144 Johan berasa amat gelisah sewaktu menghadiri sesi temuduga pagi tadi. (144temu duga                            )

145 Bapa Govinda akan menjalani pembedahanKN +KN memintas jantung di Institut Jantung Negara. (            145pemintasan jantung                ) cara perlumba an

146 Munif tertawa berdekah apabila mendengar cerita lucu Pak Cik Atan. (146berdekah-dekah                                   )

147 “ Sudah bila lamakah saudara menetap di kampung ini?” tanya wartawan itu kepada Kamil.
       (    147berapa                     )

148 Dalam pengetahuan saya, pelajar baru itu berasal dari Melaka. (148Sepanjang                              )

149 Kami sungguh sayang akan bekas guru kami yang berhati mulia itu. (                             )

150 Kewujudan hutan yang begitu lapang di negara kita adalah suatu rahmat yang tidak terhingga.LUAS PENGALAMAN
       (    150luas             )
lapang I
1. tidak sempit, lega, luas (kawasan dll): jangan bermain di sini, pergi ke tempat ~; 2. terluang (waktu dll), tidak sibuk, seng­gang: apabila ada masa ~, kita akan ber­bincang lagi; 3. kawasan (yg luas), tapak (tempat) mendirikan atau mengadakan sesuatu: tanah itu dicadangkan utk ~ sekolah; ~ dada = ~ hati a) berasa senang dan lega; b) sabar; ~ fikiran tidak diganggui, tenang; ~ kira-kira senang hati, lega; ~ pengetahuan luas pengetahuan; ~ perut selalu hendak makan;

151 Majalah-majalah yang bergelimpangan di atas meja itu belum bersusun lagi. (151berselerak                                  )

152 Kebanyakkan graduan yang baru tamat belajar tidak mempunyai pengalaman kerja. (    52Kebanyakan               )

153 Suhu ais kering yang rendah bertembung dengan suhu persekitaran yang panas menghasilkan titisan air
       hujan. (                             )

154 Permintaan pengguna terhadap barangan buatan Malaysia amat tinggi jumlahnya. (                                 )

155 Anak ayam itu cari jalan untuk melepaskan diri daripada Sang Musang. (            155mencari jalan            )
IKHTIAR
156 Filem ini berkisahkan pengembaraan sekumpulan remaja ke sebuah pulau. (156mengisahkan       pengembaraan                            )

157 “ Harap berikan surat ini kepada ayah kamu,” kata Cikgu Amani kepada Kin Mun. (      Tolong               )

158 Kereta lumba itu potong-memotong untuk mendahulukan ke garisan penamat. (158sampai ke garisan penamat                              )

159 Mereka segera pulang ke rumah masing-masing kerana hari sudah semakin gelap. (                                   )

160 Zamri kepil surat cuti sakit yang dikeluarkan oleh Doktor Murthi. (         mengepilkan                   )

Jawapan
141enak-enak/ lazak-lazak 142tertimbus di dalam... 143Harap bertenang 144temu duga 145pemintasan jantung 146berdekah-dekah 147berapa 148Sepanjang 149tiada kesalahan 150luas 151berselerak 152Kebanyakan 153tiada kesalahan 154tiada kesalahan 155mencari jalan 156mengisahkan pengembaraan 157Tolong 158sampai ke garisan penamat 159tiada kesalahan 160mengepilkan161 Dia meninggalkan kampung untuk mengadu nasib di kota bagi memperoleh pekerjaan berbekalkan dengan
       kelulusan sijil sekolah rendah. (    MENGADU UNTUNG                        )

162 Kadar kematian akibat kemalangan jalan raya yang paling tinggi sekali dicatatkan semasa musim perayaan
       pada tahun ini.(                             )

163 Mayat bayi yang tidak berkepala yang dijumpai oleh orang kampung itu telah diserahkan kepada pihak
       hospital daerah rendah. (                          )

164 Ibu sedang memasak rendang ayam daging untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang berziarah ke
       rumah semasa Hari Raya Aidilfitri. (rendang daging ayam                                   )

165 Perasaan gementar semasa berhadapan dengan Tuan Pengetua yang garang itu cuba kami selindungkan
       dengan tersenyum. (                                 )

166 Daripada setahun ke setahun, Pak Kassim menanti kepulangan anaknya yang sehingga kini tidak pernah
       pulang walaupun semasa hari raya. (                                )

167 Kami kerap jalan kaki ke sekolah kerana kedudukan sekolah yang berhampiran dengan taman perumahan
       kami. (                              )

168 Disebabkan sayangkan negara ini, pasukan keselamatan sanggup berkorban mempertahankan kedaulatan
       negara walaupun terpaksa meninggalkan keluarga berbulan-bulan lamanya. (                             )

169 Amir merengek-rengek kerana menuntut janji ibunya yang mahu membelikannya kereta kawalan jauh.
       (                            )

170 Saya tidak tahu BAHAWA yang dia telah memenangi pertandingan syarahan itu. (                                 )

171 Puan Aminah menghidangI  tetamunya makanan yang lazat-lazat. (                                 )
MENGHIDANGKAN(OB)   MENGHIDANGI(OTB)
172 Ibu memasakkan ayah bubur kacang yang dibawa balik dari Melaka. (                           )
MEMASAKKAN(OBERNYAWA)
173 Ali yang kacak itu dikirimI  surat oleh Aminah. (                         )

174 Sya MEMbaca buku itu sambil menikmati uadara petang. (                                  )

175 Ahli panel dilarang mempersoalkan tentang hal-hal agama dalam forum tersebut. (                                 )

176 Tidak terangkat oleh saya akan bakul yang berisi durian itu. (                              )
BERISI + Ks=berisikan
177 Kami bercadang hendak pergi menuntun wayang pada malam minggu nanti. (                            )

178 Setengah pelajar hanya mengulang kaji pelajaran pada saat-saat akhir menjelang peperiksaan tanpa sedar
       akan keburukannya. (                               )

179 Penjenayah itu dijatuhi hukuman penjara dan sebat mandatori setelah beliau didapati bersalah menculik
       seorang ahli perniagaan. (             ia         )

180 Pegawai itu terpaksa meletakkan jawatannya kerana terbabit dengan kegiatan rasuah. (                           )
161tak perlu dengan 162tak perlu paling 163 tiada kesalahan 164rendang daging ayam 165tiada kesalahan 166Dari 167berjalan kaki 168sayang akan 169tiada kesalahan 170bahawa 171menghidangi 172tiada kesalahan 173dikirimi 174membaca buku 175tak perlu tentang 176tak perlu akan 177menonton 178sesetengah 179dia 180tiada kesalahan
181 Guru kelas bimbingan itu mengajarkan Bahasa Melayu kepada pelajar-pelajarnya di waktu petang selama
       satu jam setengah. (                                  )

182 Kakanda mengucapkan tahniah kepada adik Fauzi yang berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara.
       (                            )

183 Ada di antara ahli sukan yang hadir dalam majlis itu yang tidak saya kenali. (     183Ada antara ahli                      )

184 Walaupun dia kaya dan pendai, dia tetap merendahkan diri dan menghormati orang yang lebih tua.
       (    184merendah diri                        )

185 Shahili membelikannya sekeping poster pemain bola sepak yang terkemuka sekali di dunia sebagai hadiah
       sempena hari jadinya. (186 Percayalah kata-kata yang diluahkan oleh wanita yang menjadi mangsa peras ugut itu. (86Percayai                                )

187 Beliau telah dinaikkan pengkat kerana telah berjaya menguruskan syarikat tersebut dengan cemarlang.
       (    mengurus                       )
mengurus
1. menjaga supaya rapi, mengatur, mengemaskan, menyusun: rambutnya jarang diurus baik-baik; 2. = menguruskan me­ngendalikan sesuatu supaya teratur (sempurna dll): dia sudah tua, tidak ada siapa yg ~ kebun getahnya; penduduk kampung yg masih hiduplah yg ~ mayat itu; 3. menjaga baik-baik (supaya selamat, sempurna, dll), memelihara, mengawasi (rumah, kebun, dll): anaknya yg tua telah pergi mengambil kain cucian, sedang isterinya ~ anaknya yg kecil di rumah; anak perempuan juga perlu diberi pelajaran mengenai ilmu ~ rumah tangga; 4. = menguruskan menyelenggarakan supaya berjalan dsb dgn baik (perniagaan, per-dagangan, dll), memimpin dan mengatur (perjalanan sesuatu perbadanan dll), menge-lolakan, menjalankan: suami tidak berhak ~ harta benda isterinya melainkan setelah mendapat izin daripadanya atau diwakilkan kepadanya; permintaannya itu tidak diurus-kan oleh ibu bapanya; pegawai-pegawainya ramai utk ~ hal-hal spt itu; 5. menyiasat atau menyelidiki sesuatu perkara, mengendali-kan sesuatu perkara (supaya sempurna), menyelesaikan (perselisihan dll): hal pem-bunuhan itu sedang diurus oleh polis;

188 M. Rajagopal cuba mempertajamkan serangan pasukan bola sepak Malaysia dengan menggunakan empat
       orang penyerang pada satu-satu masa. (mempertajam                                )
mempertajam
menjadikan lebih tajam: pemakaian bahasa setiap hari dgn sendiri­nya akan ~ perasaan kita terhadap bahasa yg kita pakai; pembacaan yg luas dan men­dalam pasti berfungsi ~ pemikiran;
menajamkan
menjadikan tajam: pensel itu mesti ditajamkan; dia ~ telinga mendengar-dengar ke tengah rumah dan ke dapur;

189 Habib memulangkan buku rujukan yang dipinjamnya sejak minggu lalu kepada kawannya semula.
       (                            )

190 Dia menuliskan (obernyawa)neneknya sepucuk surat ketika saya ke rumahnya pada petang semalam. (                                    )

191 Kami tidak mencapai kejayaan yang memberangsangkan dalam sukan bola sepak. (                               )

192 Walau pun dia rajin belajar dan selalu menyertai seminar, dia masih belum sangat pandai. (Walaupun                 )

193 Banjir besar yang melanda kawasan itu semalam telah menenggelamkan rumah-rumah penduduk di taman
       perumahan tersebut. (       menenggelami    = tenggelam di             )
menenggelami
mem­banjiri atau menggenangi (ttg air): Banjir yg berlaku baru-baru ini telah ~ beberapa buah kawasan di situ.
menenggelami
1. membanjiri atau meng­genangi (tentang air dsb): kawasan-kawasan yg rendah telah ditenggelami air; 2. ki menyebabkan lenyap atau hilang: tempik sorak gembira rakyat Asyur ~ rintihan dan tangisan tawanan tersebut;
menenggelamkan
1 menyebab­kan tenggelam; mengaram­kan: Kapal selam itu telah ~ sebuah kapal musuh. 2 memasukkan atau membenamkan ke dlm air dll: Budak itu ~ sampan mainannya ke dlm air. 3 ki menjadikan tidak kedengaran atau tidak kelihatan; menghilangkan; melenyapkan: Suaranya yg nyaring itu ~ suara orang lain.
menenggelamkan
1. membenamkan ke dlm air dll: rakyat Belanda dr abad ke abad ber­juang melawan ancaman air laut yg hendak ~ buminya; 2. menjadikan karam (kapal dll), mengaramkan, mengelebukan: di Selat Sunda, di Selat Bali, kapal-kapal selam Jepun ~ mangsanya; 3. ki menjadikan tidak kedengaran (kelihatan dll), menghilangkan, menghapuskan, melenyapkan: suara Kak Putih lantang ~ suara yg lain;


194 Mereka sering mempersenda niat murni kami untuk menolong orang yang kurang bernasib baik.
       (    mempersendakan- menjadikan bersenda                )

195 Masyarakat bandar memagari rumah mereka dengan pagar besi atau konkrit. (    memagar                       )
MEMAGARI
MEMAGARKAN
MEMAGARKAN
1. membuat atau mendirikan pagar pd (di sekeliling): kebun itu dipagari dgn kawat berduri; 2. berada (terletak, ber­diri, dsb) di sekeliling atau melingkari sesuatu, mengelilingi, melingkungi: tasik-tasiknya dipagari oleh pohon-pohon rendang serta rumpun-rumpun bunga yg berwarna-warni; penonton yg sedang ~ medan permainan itu; 3. ki menghalangi (drpd kejahatan, bahaya, dll), melindungi, mendindingi;
1 menjadi (spt) pagar pd; mengelilingi sesuatu spt pagar: Pokok-pokok puding ~ kawasan rumahnya. 2 ki melindungi supaya tidak terkena bahaya dll.
1. menggunakan sesuatu sbg pagar; 2. membuatkan pagar (pd), mendirikan (memasangkan) pagar pd;
menjadikan sesuatu sbg pagar; memasang sesuatu sbg pagar: Pak Abu ~ buluh di keliling kebunnya.
1. membuat pagar, memasang pagar: pohon-pohon mempelam dlm kebun itu dipagar berkeliling dgn besi; 2. menye­rupai pagar; ~ diri menjaga diri; ~ diri bagai aur prb Mn menjaga dan memikirkan dirinya anak-ber­anak sahaja (tidak mempedulikan orang lain);
membuat pagar di; mendirikan pagar di: Dia ~ kawasan rumahnya. ~ diri menjaga diri.


196 Azri dikirimi sepucuk surat oleh Haslina. (                                   )

197 Rumah itu kelihatan senyap sunyi apabila bekalan elektrik terputus. (     197gelap-gelita               )

198 Sistem perairan telah dipermoden untuk mengatasi masalah kemarau. (   pengairan                       )
Perparitan  pemaritan   pekarangan   perkarangan
199 Ayah tengah berbaring di bilik peraduannya kerana kurang sihat. (          99tidurnya                     )

Perakuan- beraku    pengakuan- mengakui / mengakukan / memperakui(x)
200 Pengakuan negara-negara maju seperti Amerika Syarikat dan Jepun demi untuk membantu negara-negara
       yang sedang membangun amat menggembirakan. (          200tak perlu demi                       )

181pada 182adinda 183Ada antara ahli 184merendah diri 185tiada kesalahan 186Percayai 187mengurus 188mempertajam 189tiada kesalahan 190tiada kesalahan 191tiada kesalahan 192Walaupun 193menenggelami 194mempersendakan 195memagar 196tiada kesalahan 197gelap-gelita 198pengairan 199tidurnya 200tak perlu demi
201 Hang Tuah dikatakan kerap mengadakan pertandingan peraduan ayam di Tanjung Bidara.(        pengaduan                        )
pengaduan
1. perihal (perbuatan) mengadu, penyabungan (ayam), pelagaan (binatang); 2. perbuatan mengadukan (perkara, kejadian, orang, dll;
peraduan
peraduan perbuatan atau hal beradu; pertandingan: Haji Ismail Hashim telah berkali-kali menjadi johan dlm ~ membaca Quran pd peringkat kebangsaan dan antarabanga.
Kamus Pelajar
peraduan
tempat tidur: bilik ~ bilik tidur.
Kamus Pelajar Edisi Kedua
peraduan
perbuatan atau hal beradu; pertandingan: Haji Ismail Hashim telah berkali-kali menjadi johan dlm ~ membaca Quran pd peringkat kebangsaan dan antarabangsa.
Kamus Pelajar Edisi Kedua
peraduan (perlawanan) tinju
perlawanan tumbuk-menumbuk;
Kamus Dewan Edisi Empat
peraduan
tempat tidur; bilik ~ bilik tidur (raja).
Kamus Dewan Edisi Empat
peraduan
pertandingan: ia telah berjaya men­jadi johan syarahan dlm ~ yg dianjurkan oleh syarikat itu;
Kamus Dewan Edisi Empat
peraduan
tempat tidur: bilik ~ bilik tidur.
Kamus Pela

202 Perakuan pihak SIRIM perlu diperolehsebelum sesuatu barang dipasarkan. (                               )
perakuan
hasil atau hal memperakukan: ~ pihak Sirim perlu didapatkan sebelum sesuatu barang boleh dijual kpd pengguna.
Kamus Pelajar Edisi Kedua
perakuan
1. proses memperakukan sesuatu; 2. sesuatu yg diperakukan, saranan serta sokongan (utk dipertimbangkan, diterima, dilaksanakan, dsb): ~-~ Kongres itu telah mendapat perhatian kerajaan;
Kamus Dewan Edisi Empat
perakuan(acknowledgement)
1. Isyarat jawapan yang dikirim oleh penerima dalam sistem komunikasi data untuk memberitahu pengirim yang isyarat atau blok mesej yang dikirim selamat diterima. 2. Kenyataan dalam dokumen atau perisian untuk memberitahu pengguna sumbangan pihak yang telah membantu dalam pembentukan dokumen atau perisian tersebut.
Kamus Komputer

Perakuan- beraku
Pengakuan-mengakui, mengakukan, memperakukan


MENGAKUI
MEMPERAKUI
MEMPERAKUKAN-RECOMMEND
1. mengaku akan (kesalahan dll): ia ~ segala kesilapannya; 2. menganggap sbg sah atau sesungguhnya ada (berlaku dsb), mengiktiraf: Amerika dan Jepun telah ~ Malaysia; 3. menyatakan berhak ke atas: jangan kamu ~ ini kepunyaan kamu; 4. me­ma­suki (bkn syaitan, jin, dll): sakit diakui jin;
mengesahkan: lantikan ter­sebut adalah sah dan diperakui oleh undang-undang;
1. memberikan sokongan (utk), menyetujui serta menyokong (atau menganjurkan): dia ~ dua hari cuti; 2. me­nge­mu­kakan (menyarankan dsb) sbg baik (sesuai dsb): ~ beberapa buah buku utk diter­jemahkan;
pengakuan
1. perihal (perbuatan, pernya­taan) mengaku atau mengakui: dia telah mem­buat ~ bahawa dia telah melakukan kesalahan; ~ iman perihal mengakui bahawa seseorang itu percaya pd Allah; surat ~ hutang surat yg menyatakan bahawa seseorang berhutang; 2. pengesahan, pengiktirafan; mendapat ~ mendapat pengesahan.
memperingati, memperkawani, mempersuami, memperisteri. Bentuk yang lazim digunakan dengan apitan memper....i seperti memperolehi, memperbaiki, memperkuasai, memperdalami, memperakui, mempersetujui dan memperhalusi sebenarnya merupakan bentuk terbitan yang lewah
203 Ayah membeli sepasang kasut dan sepasang baju kemeja untuk menyambut hari raya. (                         )
sehelai
204 Ramai orang dinasihati supaya menjaga kebersihan kawasan rumah untuk mengelakkan penyakit berjangkit.
       (    204Orang ramai              )

205 Mereka berbincang mengenai masalah perniagaan. (        mengenai=tentang..TK                      )

206 Perjanjian di antara kedua-dua buah negara itu telah ditandatangani. (206Perjanjian antara...                                  )

207 Kakak sedang melukiskan gambar pemandangan untuk adik. (    melukis              )

208 Kami memperoleh maklumat yang hangat diperkatakan itu dari Internet. (                                  )
Daripada
209 Di antara Kampung Aman dan Kampung Tenteram terdapat sebatnag sungai yang sungguh jernih airnya.
       (    dengan              )

210 Mereka akan didenda jika sekiranya tidak menyiapkan kerja kursus yang telah diberikan. (210tak perlu sekiranya                                    )

211 Di dewan itu sedang berlangsung majlis perjumpaan ahli-ahli Persatuan Murid Tua, Sekolah Seri Indah.
       (                ahli       )

212 Pengemis itu menyelubungi diri dengan kain selimut yang sudah berkumal. (                              )

213 Sesiapa yang didapati mencerobohi kawasan larangan ini akan diberitahu di mahkamah. (         didakwa                        )

214 Bangunan berkembar yang mereka bentuk arkitek tempatan berjaya menjadi tarikan pelancong asing.
       (    214direka bentuk                        )

215 Baginda duduk di atas singgahsana sempena majlis penganugerahan pingat kepada pahlawan negara.
       (    Bersemayam                  )

216 Penduduk kampung itu yang senantiasa aling menghormati berjaya mewujudkan perpaduan yang lebih
       ikrab. (      216lebih kukuh               ) 

217 Pelbagai jenis barang-barang purba dapat dilihat di Muzium Negara. (                             )

218 Setiap orang peserta larian itu dikehendaki memakai nombor yang telah diberikan. (                              )

219 Amalan bersenam sangat baik untuk penjagaan kesihatan. (         -                       )

220 Pelbagai acara telah dirancang oleh Persatuan Bahasa Malaysia bagi Kempen Bulan Membaca.
       (    untuk                )

Jawapan
201pengaduan 202diperoleh 203sehelai 204Orang ramai 205tk   206Perjanjian antara... 207melukis 208daripada 209dengan 210tak perlu sekiranya 211ahli 212 tiada kesalahan 213didakwa 214direka bentuk 215bersemayam 216lebih kukuh 217barang 218Setiap peserta 219tiada kesalahan 220untuk


221 kanak-kanak di tadika itu comel-comel belaka. (           tk               )

222 Sebelum berpindah, dia memperjelaskan hutang-hutangnya.(                              )

223 Ayahnya akan balik KE pejabat pada pukul lima setengah petang.(                                 )

224 Ketiga-tiga orang budak itu naik bas ke sekolah.(             -           )

225 Cikgu Zahari membenarKAN pelajar-pelajar itu pergi ke perpustakaan.(                                     )

226 Buku itu menerangkan tentang cara mencegah penyalahgunaan dadah.(                          )

227 Pendapatan Yong Lin yang menjalankan perusahaan menternak ayam daging itu sangat lumayan.
       (                            )          

228 Banyak penuntun yang datang untuk menyaksikan persembahan silap mata itu,(                                    )

229 Lee Yee dan Cherz Earn merupakan pelajar-pelajar terbaik di sekolah ini.(                                 )

230 Anda mestilah memanjat tembuk yang setinggi lapan kaki itu.( tembok                           )

231 “ Naiklah teksi ssebelum kamu tidak terlambat,” Hui Xin berpesan kepada Choy Gin.
       (                            )

232 Dia sering teringat akan peristiwa ngeri itu.(                     -           )
KKTT+KS=TERINGATKAN
233 Di waktu lapang, para nelayan bersiap-siap untuk turun ke laut. (                                    )

234 Para pelumba-pelumba basikal itu potong-memotong untuk memenangi perlumbaan itu.
      (                             )

235 Beribu-RIBU orang menyambut kedatangan Perdana Menteri.(                            )

236 Li Fei membeli beberapa buah buku di Kedai Buku Mubarak.(    -                       )

237 Murugan menerima hadiah yang amat mahal sekali kerana berjaya menduduki tempat pertama dalam 
       acara merentas desa itu. (              -           )

238  Pekerja-pekerja di Restoran Aiman lintang pukang apabila pegaqwai kesihatan muncul untuk 
       membuat peperiksaan kebersihan. (          pemeriksaan8                 )

239 Menurut perangkaan terkini, kemalangan jalan raya yang membabitkan motosikal amat kerap berlaku dan
       mencatatkan peratusan yang paling tinggi sekali. (                                    )

240 Saya selalu berbincang dengan Azmil berkenaan masalah pelajaran agar tidak ketinggalan daripada rakan-  
       rakan yang lain.(   -                       )

Jawapan
221Tiada kesalahan222menjelaskan223balik ke224tiada kesalahan225membenarkan226 tak perlu tentang227Tiada kesalahan228penonton229pelajar230tembok231supaya232Tiada kesalahan233Pada234para pelumba235Beribu-ribu236Tiada kesalahan237Tiada kesalahan238pemeriksaan239paling tinggi240 Tiada kesalahan


241 Mazlan dna Maznah makan nasi di Aminah Restoran pada waktu tengah hari tadi. (                               )

242 Sudah berbulan lamanya, dia pulang ke kampung.(                                  )

243Semua makanan di atas meja itu telah dimakan oleh saya dan Abu Hanipah.(                              )

244 Razman selalu menghadiahi akan Aminah barang-barang yang bernilai.(                         )

245 Saya akan mengikuti rombongan itu berdasarkan kepada keadaan kesihatan.(                      )     

246 Azrul dan Hasrul tersesat di kawasan pendalaman6pedalaman hutan tebal selama beberapa jam.
       (                            )

247 Mata-mata Markah yang awak peroleh terlalu rendah kerana tulisan tangan awak tidak boleh dibaca oleh
       pemeriksa. (                                  )

248 Kebanjiran kilat pada petang itu berlaku kerana sistem perparitan yang tidak sempurna.
       (    banjir                )

249 Kuih bahulu diperbuat dari daripada tepung gandum dan telur ayam. (                             )

250 Fong Ling dan Mei Mei ke dapur serta lalu  makan nasi. (                         )

251 Skru pemutar yang hilang itu telah dijumpai di bengkel kereta Encik Ali pada tengah hari tadi.
       (                            )

252 Pejabat pertanian sedang mengagih-agihkan benih mangga kepada golongan petani-petani petani  di  
       daerah Bukit Payung. (                             )

253 Semua pelajar-pelajar semua pelajar itu sedang makan mi goreng di kantin sekolah.(                                 )

254 Bangunan yang paling tertinggi tinggi  itu dibina pada tahun 1989.(                                   )

255 Adik bukan menaiki bas yang berwarna kuning itu untuk pergi ke sekolah. (                              )

256 Para-para para peserta diminta berada di padang pada pukul 3.00 petang. (                                  )

257 Anda perlu menjawab semua soalan dalam masa satu suku jam257satu jam suku. (                                   )

258 Nota itu bertukar tangan daripada Zarida ke Yusri. kepada

259 Tempat itu dikhaskan oleh pelajar tahun pertama sahaja.(            untuk               )

260 Hasri melambai-lambaikan tangan sambil senyum kepada ibunya.(         TK                   )

Jawapan
241Restoran Aminah 242berbulan-bulan 243mereka 244akan tak payah 245kepada tak perlu 246pedalaman 247Markah 248banjir 249daripada 250lalu 251pemutar skru 252petani 253semua pelajar
254tinggi 255tiada kesalahan 256para 257satu jam suku 258kepada 259untuk 260tiada kesalahan
261 Halim terbongkok mencari anak kuncinya yang hilang. ( 261terbongkok-bongkok              )

262 Selain daripada membaca majalah, Alia juga gemar menonton televisyen pada masa senggang.
       (                            )

263 Di dalam pertemuan itu, kami berbincang tentang perkara-perkara yang telah dijalankan oleh persatuan bagi  
       tahun ini. (                                    )

264 Orang kurang upaya di negara ini menikmati beberapa perlepasan cukai daripada kerajaan. (                             )
     
265 Kawasan perairan negara ini telah diperketatkan untuk menghalang kemasukan pendatang asing.
       (    diperketat                      )

266 Kami mempercepatkan langkah apabila menyedari bahawa hujan hampir turun. (mempercepat                           )

267 Cikgu Salmah membancuhkan anak-anak muridnya minuman semasa latihan sukan menjelang
       pertandingan sebenar. (                             )

268 Bilangan peserta yang menyertai pertandingan penulisan esei itu berkurang pada setiap tahun.
       (                            )

269 Beberapa penyelidikan-penyelidikan telah dibuat terhadap kaedah perubatan tradisional yang dipercayai
       mempunyai nilai perubatan yang tinggi. ( penyelidikan                   )

270 Cikgu Nadia meminta Angela tentang pengalamannya mengikuti Program Pertukaran Pelajar ke
       Jepun. (     tk                     )

271 Lebih banyak aktiviti akan diadakan dari masa ke semasa untuk membolehkan remaja mengisi masa lapang
       mereka secara berfaedah. (                                   )

272 Pada pendapat saya, rancangan itu kurang menarik. (                               )

273 Pak Leman ditimpa sebatang dahan pohon mangga apabila semasa ia sedang merumput. (                                 )

274 Aduhai saudara-saudara, marilah kita bersatu padu! (                              )

275 Adik menangis kerana petanda buku ceritanya hilang. (                           )

276 Kuih yang dijual di gerai itu tidak seenak kuih yang dibuat oleh ibu. (                             )
SE=SAMA DENGAN…
277 Orang tua itu terpaksa bertongkatkan apabila hendak berjalan. (                          )
BER..KAN+KS
278 Semua orang tahu bahawa yang paling tertinggi di dunia ialah Gunung Everest di Nepal. (                                  )
      
279 Selain itu, majlis ini juga memberikan peluang kepada kita untuk menilai prestasi pertubuhan yang
       kita anggotai sepanjang tahun 2007. (                               )

280 Kami bersedia untuk menghadapi segala rintanga demi mempertahankan kedaulatan negara ini.
       (                            )
261terbongkok-bongkok 262daripada tak perlu 263Dalam pertemuan itu 264pelepasan 265diperketat 266mempercepat 267tiada kesalahan 268tiada kesalahan 269penyelidikan 270tiada kesalahan 271dari semasa ke semasa 272tiada kesalahan 273semasa 274Wahai 275penanda 276tiada kesalahan 277bertongkat 278paling tinggi 279tiada kesalahan 280tiada kesalahan
281 Persembahan wayang kulit itu dikagumi pelancong dari Eropah. (           -                       )

282 Asap hitam itu tiba-tiba keluar daripada ekzos kereta tersebut ketika jalan raya sesak. (  dari                  )

283 Dia terkejut apabila menerima sepucuk surat dari ibunya pada petang semalam. (           daripada                       )

284 Dia akan menyumbangkan sebahagian dari wang yang dimenanginyaa kepada anak-anak yatim.
       (    daripada                       )

285 Adi kehujanan dan kesejukan ketika pulang daripada kelas tuisyen. (                  dari      )

286 Seorang dari peserta nyanyian itu terpaksa menarik diri kerana masalah kesihatan. (                   daripada           )
DARI=ATM
287 Kumpulan yang baru tubuh itu terdiri dari lima orang anak muda dari Pahang. (  daripada                       )

288 Kapal terbang yang terhempas itu memulakan penerbangan daripada arah selatan. (       dari                  )

289 Piala yang dijadikan rebutan dalam kejohanan itu dibuat daripada emas tulen. (  tk                     )

290 Keputusan itu dibuat hasil dari cadangan oleh pemimpin kesatuan itu. (                          )

291 Selain daripada itu, strategi memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaanya dalam pertandingan
       itu. (                                  )

292 Pemerintah Filipina membawa pasukannya keluar dari negara Iraq demi untuk menyelamatkan nyawa
       seorang warganya yang diculik. (                          )

293 Ada sesuatu yang menyebabkan senyumannya melebar hingga ke telinga. (                                )

294 Pengaruh budaya India begitu jelas dan ketara dari Myanmar ke negara Vietnam. (         tk                     )

295 Saya berharap agar panas berlarutan hingga petang, rupa-rupanya turun pula hujan pada tengah hari ini.
       (    tk                     )

296 Pada masa lalu, penyebaran bahasa Melayu dimulai dari timur laut ke Asia Tengah, dan dari timur hingga ke  negara China. (                             )

297 Selain daripada itu, batang serai pula dapat digunakan untuk menambahkan keharuman dalam makanan.
       (                            )

298 Demi untuk keselesaan pelanggan, kami akan menyediakan sebuah bilik rawatan yang lengkap dengan
       pelbagai kemudahan yang moden dan canggih. (                          ) 

299 Gulungan muda lebih senang bekerja di kilang-kilang perindustrian daripada bekerja bertungkus-lumus di  sawah dan di ladang-ladang. (       Golongan                       )

300 Baik Najiha mahupun Idayu amat gemar membaca buku-buku cerita bercorak seram dan penyiasatan.
       (                            )

281tiada kesalahan 282dari 283daripada 284daripada 285dari 286daripada 287daripada 288dari 289tiada kesalahan 290daripada 291tak perlu daripada 292tak perlu demi 293tak perlu ke 294tiada kesalahan 295tiada kesalahan 296tak perlu hingga 297 tak perlu daripada 298 tak perlu untuk 299Golongan 300tiada kesalahan

301 Farah raikan ulang tahun kelahirannya yang ke-15. (               meraikan                )

302 Hamba akan pergi bersendirian ke rumah awak jikalau hari hujan. (                                      )

303 Puan Teng turut mengundang Encik Lim sekeluarga ke majlis perkahwinan anaknya yang akan diadakan di
       sebuah hotel terkemuka di ibu kota. (                               )
MENJEMPUT(X)
304 Buku yang saya pinjam dari perpustakaan pada minggu lalu itu ada dengan David. (      pada                       )

305 Setengah penduduk di beberapa kawasan di Pasir Putih terpaksa dipindahkan sementara ke balai raya kerana
       banjir. (sesetengah                                    )

306 Di pasar raya terdapat puluhan jenama susu dari dalam dan luar negara. (                       tk         )

307 Berapa orang pesertakah yang akan menyertai pertandingan menggubah bunga? (          tk                     )
BER
308 Doktor pada hari ini semakin banyak yang bergantung pada ubat-ubatan yang mengandungi kandungan
       bahan kimia yang tinggi bagi merawat pesakit. (   tk                     )

309 Wisel berbunyi dan pertandingan pun bermula. Para penonton mula sorak. (       bersorak                        )

310 Dia memperdengar bunyi orang mengilai melalui pita rakamannya. (       memperdengarkan=                    )

311 Dia sedang tidur apabila gurunya masuk untuk berjumpa dengan dia. (                           )
tk
312 Pihak polis telah menahan beberapa orang lelaki yang disyaki terlibat dengan kejadian rompakan itu.
       (                tk         )

313 Pada setiap bulan orang kaya itu sumbangkan seperempat daripada pendapatannya kepada anak-anak yatim
       di kampungnya. (  menyumbangkan                        )

314 Walaupun kerajaan memperbanyak kempen keselamatan jalan raya, namun jumlah kemalangan makin
       meningkat. (          tk                     )

315 Sejak peninggalan ayah Ali, hidupannya menjadi semakin susah. (          kehidupannya    ++PENGHIDUPAN     )

316 Persatuan Badminton Malaysia patut diberi pujian kerana atas daya usahanya satu akademi badminton
       berjaya didirikan di Malaysia. (                            )

317 Dalam hubungan antarabangsa, penekanan tidak harus diberikan kepada politik dan idealogi, mahupun
       kepada kepentingan ekonomi. (                            )

318 Kementerian Penerangan Malaysia telah memperkenalkan garis panduan baru-baru radio dan televisyen
       supaya menepati kehendak wawasan 2020. (                               )

319Pakaian ialah lambang kebudayaan sesuatu bangsa tetapi pada hati ini pakaian lebih mencerminkan
       kedudukan peribadi seseorang. (              tk         )

320 Salakan anjing pada malam itu agak menyeramkan. (       tk                     )

301meraikan 302Aku 303tiada kesalahan 304ada pada 305Sesetengah 306tiada kesalahan 307tiada kesalahan 308tiada kesalahan 309bersorak 310memperdengarkan 311tiada kesalahan 312tiada kesalahan 313menyumbangkan 314tiada kesalahan 315kehidupannya 316sebuah 317tetapi 318baru 319tiada kesalahan 320tiada kesalahan
321 Encik Segaran agak terkejut bila dibertahu oleh pihak penganjur bahawa dia telah berjaya memenangi 
       hadiah sebuah rumah banglo. (                             )

322 Pelajar-pelajar yang terpilih untuk menyertai perbarisan bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan
       sedang menjalankan latihan di Dataran Merdeka. (                                         )

323 Ibu bapa hendaklah selalu mengawasi anak-anak mereka supaya tidak terpengaruh kepada cara hidup Barat.       (                            )

324 Berpuluh-puluh orang pekerja mengadakan tunjuk perasaan untuk menuntut kenaikan gaji. (                 -            )
               
325 Betapa girangnya Asmadi bila memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan PMR.
       (                            )

326 Sungguhpun Zamzuri agak lembap, namun dia rajni mengulang kaji pelajaran. (                         )

327 Jangankan kata batang hidung, bayangnya pun bukan nampak. (                         )

328 Encik Bakri dan Puan Maimon sangat sayang akan anak angkat mereka. (                                   )

329 “ Kita turut berdukacita kerana kematian ayah kamu itu,” kata Salim dan Azman kepada Siti.
       (                            )

330 Encik Johari ialah pengurus syarikat yang prihatin, oleh kerana itu dia disukai oleh kakitangannya.
       (                            )

331 Semua peserta yang mengambil bahagian dalam pertandingan itu dikehendaki melaporkan diri kepada urus
       setia terlebih dahulu. (      -                       )          

332 Tanggung jawab guru bukan hanya mengajar dalam bilik darjah sahaja, malah meliputi semua bidang
       kurikulum dan kokurikulum di sekolah. (                         )

333 Monyet itu bergayut dari satu dahan kepada satu dahan yang lain untuk mencari makanan.(                               )

334 Ibu bapa perlu memberi galakkan kepada anak-anak mereka yang berminat dalam bidang sukan.
       (                            )

335 Penyakit merbahaya yang mudah merebak melalui udara itu sedang mengancam kehidupan masyarakat di   Hong Kong. (                                )  

336 Dua kertas kerja itu akan dibentangi oleh dua orang pakar. (                                      )      

337 Jabatan Imigresen sedang berusaha untuk membanteras kemasukkan pendatang asing ke negara kita secara    haram. (                            )   

338 Dia pernah mewakili sekolahnya dalam pertandingan catur peringkat daerah. (   -                       )

339 Calon yang berumur lebihan daripada 30 tahun tidak dibenarkan memohon jawatan itu. (                                  )

340 Dialah yang menjadi harapan keluarga Pak Hassan selama ini. (  -                       )
321apabila 322menjalani                    323oleh 324tiada kesalahan 325apabila 326tiada kesalahan 327tidak 328tiada kesalahan 329Kami 330oleh sebab 331tiada kesalahan 332Tanggungjawab 333dari satu daha ke... 334galakan 335berbahaya 336dibentangkan 337kemasukan 338tiada kesalahan 339lebih 340tiada kesalahan
341 Hafiz dengan penuh harapan melangkahkan kaki ke gelanggang badminton berbekal restu dan doa ayah
       serta ibunya. (                               ) 

342 Pihak polis marin akan mengambil tindakan yang tegas terhadap nelayan asing yang memasuki pengairan
       negara kita. (                                 ) 

343 Ranting-ranting pokok itu tekah dicantas oleh tukang kebun itu untuk mengelakkan terhalangnya pandangan  orang ramai. (                               ) 

344 Kemalangan jalan raya yang melibatkan kenderaan berat mencatatkan peratusan yang paling rendah sekali  berbanding dengan kenderaan yang lain. (                                    )

345 Beberapa buah kereta yang terlibat dalam kemalangan itu menyebabkan beratus-ratus buah kereta terjerat   dalam kesesakan di lebuh raya tersebut. (       terkandas                  )

346 Pengaruh muzik moden dikatakan dapat meninggalkan kesan yang mendalam dalam kalangan remaja
       sekarang. (                                    )

347 Pemimpin itu mempelupuri pertubuhan-pertubuhan yang telah ditubuhkan untuk membantu anak-anak
       yatim dan orang-orang cacat. (                              )

348 Prestasi pemain badminton negara kita dikatakan sudah meningkat oleh kerana faktor latihan intensif di
       bawah pengawasan jurulatih tempatan yang berpengalaman itu. (                                    )

349 Oleh sebab tinggal di negeri yang berlainan, mereka jarang berjumpa kecuali pada Hari Raya Puasa tahun
       lepas. (                              )

350 Cikgu Hamidah menyuruh pelajarnya memasukkan tomato sos ke dalam adunan resipi masakan terbaru itu.
       (                            )

351 Gelang yang saya jumpai ketika pulang daripada sekolah akan saya serahkan kepada guru disiplin.
       (                            )

352 Perpindahan penduduk dari luar bandar ke bandar telah dapat meningkatkan taraf penghidupan mereka
       sekeluarga. (                                 )

353 Mahasiswa yang berada dalam perpustakaan itu menelaah pelajarannya hingga larut malam untuk
       menghadapi peperiksaan akhir tahun. (                            )

354 Bersempena dengan ulang tahun keputeraan yang keempat puluh lima, baginda telah menganugerahkan
       anggota tentera itu bintang kehormatan. (                         ) 

355 Hujah-hujah pembahas itu memperhangatkan pertandingan bahas peringkat daerah, iaitu antara pasukan
       Sekolah Menengah Jalan Bukit dengan pasukan Sekolah Menengah Simpang Reko. (                             )

356 Berdasarkan perangkaan, bilangan kanak-kanak yang lari daripada rumah semakin meningkat dari semasa
       ke semasa. (                                  )

357 Kebanyakan bencana alam yang menghentam manusia sekarang berpunca daripada perbuatan manusia
       sendiri. (                           )          
341berbekalkan 342perairan 343tiada kesalahan 344tak perlu sekali 345terperangkap/ 346tiada kesalahan 347mempelopori 348kerana 349jarang-jarang 350sos tomato 351dari 352taraf hidup 353berada di dalam 354menganugerahi 355memperhangat 356lari dari rumah 357menimpa
358 Perbuatan pihak yang bukan bertanggungjawab yang melakukan cetak rompak buku, pita kaset, dan video
       semakin menjadi-jadi sekarang. (                                      )

359 Dasar penswastaan yang diamalkan oleh kerajaan belum tentu menguntungkan rakyat dan negara kita.
       (                                        )

360 Anugerah Sasterawan Negara yang diperkenalkan oleh kerajaan merupakan satu penghargaan kepada
       golongan penulis tanah air. (                                             )

361 Setiap pelajar perlu merangka karangan terlebih dahulu supaya karangan yang akan ditulis itu tersusun isi
       dan huraiannya. (              TK                           )

362 Menteri itu tidak berkesempatan untuk melakukan lawatan ke tempat kemalangan kerana kehabisan masa.
       (                                        )

363 Ayah Mazri selalu pulang ke rumah pada waktu makan tengahhari kerana pejabatnya berhampiran dengan
       rumahnya. (                                      )

364 Pada musim cuti sekolah seperti ini ibu bapa akan meluangkan masa untuk membawa anak-anak mereka
       mandi-mandian di pantai Port Dickson. (                                          )

365 Dengan melayar internet, kita dapat berkomunikasi dengan kawan-kawan kita di seluruh dunia tanpa batasan
       dan sempadan. (                                               )

366 Buku-buku di dalam bilik Atirah berserabut kerana tidak dikemas lagi. (         BERSELERAKAN                   )

367 Kakak See Ling menghidangkan pisang goreng untuk tetamu yang datang ke rumahnya petang tadi.
       (                                        )

368 Putera mahkota negeri itu akan berangkat ke luar negeri tidak lama lagi untuk melanjutkan pelajaran
       bersama-sama denga adinda beliau. (                                                )

369 Beliau tidak dapat melanjutkan rancangannya untuk mengelilingi dunia kerana masalah kekurangan wang.
       (                                        )

370 Beratus tahun dahulu negara kita telah dijajah oleh kuasa asing dari Barat. (                                     )

371 Masyarakat kini suka akan ubat-ubatan yang berasaskan herba akibat ubat-ubatan itu tidak berisi dadah.
       (        KERANA                 )

372 Seloroh longkang di kawasan perumahan itu akan disembur racun pembunuh nyamuk. (                SELURUH                           )

373 Dalam ceramah tentang teknik menjawab soalan itu, para pelajar telah diberi peluang mengemukakan
       pelbagai soalan-soalan kepada penceramah tersebut. (                                      )

374 Kawan saya amat gemarkan masakan sambal tumis petai yang dimasak oleh ibu saya. (  GEMAR AKAN                   )

375 Rumah terbuka yang diadakan pada hari perayaan setiap kaum dapat mempereratkan hubungan antara kaum
       di negara kita. (                 MEMPERERAT                       )
           
358tidak 359tiada kesalahan 360tak perlu satu 361tiada kesalahan 362kesuntukan masa 363tengah hari 364mandi-manda 365melayari 366berselerakan 367tiada kesalahan 368baginda 369meneruskan rancangan 370beratus-ratus 371kerana 372Seluruh 373Pelbagai soalan 374gemar akan 375mempererat
376 Ada kemungkinan bahawa imbangan pembayaran negara kita tahun ini akan mencatatkan peningkatan oleh   kerana ekonomi negara semakin pulih. (                          )

377 Lima ekor lembu sedang memagut rumput di kawasan lapang yang terbiar itu. (                          )

378 Dari sehari kepada sehari perangai buruk Kumar semakin menjadi-jadi dan tidak boleh dinasihati lagi.
       (                            )

379 Perlantikan pengurus jabatan yang baru telah menamatkan spekulasi yang berkaitan demgan kekosongan   jawatan berkenaan. (                                 )

380 Penyanyi yang berpakaian kabaya labuh itu memang lunak suaranya jika mengalunkan lagu-lagu Melayu
       asli. (                                 )

381 Bangkai-bangkai ikan berapungan di permukaan sungai yang tercemar oleh sisa toksik itu. (                              )

382 Baru-baru ini Sultan Kelantan manganugerahi bintang kebesaran kepada pembesar negeri yang banyak
       berjasa. (                           )

383 Kawan saya itu anak wakil rakyat yang baru-baru saja dilantik sebagai anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan  Negeri Selangor. (                         )

384 Pahit getir yang dialaminya untuk membesarkan keempat orang anaknya itu dihadapinya dengan tabah.
       (                            )

385 Pihak polis mengingatkan para pemandu agar berhati-hati ketika memandu kenderaan, terutama pada musim  perayaan. (                                    )

386 Walupun kerajaan memperbanyakkan kempenkeselamatan jalan raya, namun jumlah kemalangan makin
       meningkat. (                                  )

387 Adik merenyuk dan mengoyak kertas yang bertaburan di atas lantai itu. (                                   )

388 Para-para undangan dan dif kehormat sudah mengambil tempat masing-masing kerana majlis perasmian
       akan dimulakan. (                         )

389 Sesetengah orang yang tinggal di kawasan pendalaman masih belum mendapat bekalan air dan elektrik.
       (                            )

390 Jurnal Pendidikan itu membincangkan tentang masalah kebimbangan ibu bapa terhadap pendidikan anak- anak. (                              )

391 Pengorbanan pasukan trafik yang bertugas dalam Ops Statik bagi mengurangi kadar kematian dan
       kecelakaan jalan raya sempena Hari Raya Aidilfitri mendapat perhatian warga korporat. (                                  )

392 Pada zaman kegawatan kini, kaum belia patut merebut apa sahaja peluang pekerjaan yang ada.
       (                            )

393 Suasana mesra dalam kalangan ahli keluarga hendaklah sentiasa diwujudkan melalui interaksi dan
       komunikasi sesama ahli keluarga. (                                  )
376kerana 377meragut rumput 378Dari sehari ke sehari 379Pelantikan 380tiada kesalahan 381tiada kesalahan 382menganugerahkan 383baru saja 384keempat-empat 385tiada kesalahan 386memperbanyak 387mengoyakkan 388Para 389pedalaman 390berbincang 391mengurangkan 392apa-apa 393tiada kesalahan
394 Terdapat setengah pihak yang memperalatkan pengguna untuk membeli barangan keluaran syari mereka.    (                            )

395 Mak Munah dibenarkan keluar dari wad apabila doktor mendapati dia telah sihat daripada demam denggi.    (                            )

396 Bahasa Melayu boleh mencapai kemajuan dan berjaya setanding dengan bangsa-bangsa lain di dunia.
       (                            )

397 Antar Novel yang telah diterjemahkan dalam bahasa Inggeris termasuklah Ranjau Sepanjang Jalan.
       (                            )

398 Nyawa Di Hujung Pedang merupakan novel sejarah yang mengisahkan kehidupan masyarakat pada zaman pemerintahan Jepun. (                              )

399 Berbagai kemudahan telah disediakan oleh kerajaan di sekolah berasrama penuh tersebut. (                               )

400 Stadium itu telah dipenuhi oleh ribuan penonton-penonton ketika kejohanan seppak tekraw diadakan baru-baru ini. (                          )

401 Setengah-setengah ibu bapa tidak menhiraukan pendidikan anak-anak mereka. (                                    )

402 Kedua orang anaknya berjaya menjadi doktor. (                          )

403 Setiap kambing biri-biri itu berumur lebih daripada dua tahun. (                          )

404 Setiap orang pemuda di kampung itu dijemput untuk menyertai bengkel kraft tangan anjuran Pusat
       Karyaneka Negari. (                                  )

405 Perjalanan dengan kereta dari Kuala Lumpur ke Ipoh mengambil masa selama tiga suku jam.
       (                            )

406 Khazrul menangis kerana ayam kelisa peliharaangya telah mati kerana kekurangan makanan.
       (                            )

407 “ Saya mungkin akan mati lemas jika tiada tolong daripada mereka di tepi tebing itu,” kata Ahmad kepada ayah. (                              )

408 “ Sila semak semula buku latihan yang saya suruh anda semua siapkan di rumah semalam,” kata Cikgu
       Safian kepada pelajar-pelajarnya. (                                         )

409 Orang itu ada mengisahkan cerita berkenaan gagahan beberapa orang pendekar zaman dahulu.
       (                            )

410 Dia berjaya memelihara anak yang ramai dengan hasil pendapat yang tidak seberapa sangat itu.
       (                            )  

Jawapan
394sesetengah 395tiada kesalahan 396tanding dengan 397novel 398Nyawa di Hujung Pedang 399Berbagai-bagai/ pelbagai 400ribuan penonton 401tiada kesalahan 402Kedua-dua 403tiada kesalahan 404Setiap pemuda 405tiga jam suku 406ikan kelisa 407pertolongan 408tiada kesalahan 409kegagahan 410pendapatan


411 Para-para tetamu dipersilakan mengambil tempat duduk masing-masing. (                                   )

412 Setiap ekor anak ayam peliharaanya disuntik untuk menjauhi penyakit hawar. (                         )

413 Setengah orang tidak suka akan makanan dalam tin. (                              )

414 Ulangkan hari lahir Marina akan diadkan pada hari esok jika tiada halangan. (                            )

415 Mereka berebut-rebut membeli makan di kantin sekolah itu kerana kesuntukan masa rehat.

416 Penebangan rimbunan yang berleluasa akan menyebabkan cuaca semakin panas. (                                )

417 Kepimpinan yang berjasa itu telah memerintah negara ini sejak sepuluh tahun lalu. (                                    )

418 Persidangan ketua kerajaan negara Islam akan diadakan di Kuala Lumpur selama tiga hari.
       (                               )

419 Saya nampak tidak ada benyak perbezaan perantaraan Azie dengan adik kembarnya itu. (                                 )

420 Fatimah menangis kerana terdengar pencaci daripada kawan-kawan yang lain di luar kelas itu.
       (                            )

421 Menteri kewangan akan membentangkan belajaan negara pada akhir bulan Oktober ini. (                                   )

422 Orang yang tinggal di kawasan pedalaman akan lambat menerima kemudahan asas. (                             )

423 “ Perkara itu telah saya catatan di dalam diari harian yang berwarna hitam itu setiap hari,” kata Azie kepada Salmi. (                             )

424 Setiap pagi, kami sekeluarga akan melakukan aktiviti riadah di bukit yang berhampiran dengan rumah.
       (                            )

425 Dalam cerita penglipur lara, Mat Jenin digambarkan sebagai seorang yang suka berangan-angan.
       (                            )

426 Kesesakan lalu lintas merupakan masalah yang dihadapi oleh semua kota-kota besar di dunia.
       (                            )

427 Remaja seharusnya dibimbing untuk menggunakan jam yang ada melakukan aktiviti berfaedah.
       (                            )

428 Pada hari ini, iklan tidak lagi memainkan peranan sebagai penggubal maklumat yang jujur kepada orang
       ramai. (                             )
   
429 Ketiadaan kemudahan asas di kawasan pendalaman menyukarkan kerja-kerja menylamatkan mangsa gempa  bumi. (                              )

430 Amalan berjimat-cermat dalam kalangan bayi perlu dipupuk sejak kecil. (                                  )

411Para tetamu 412Setiap anak ayam 413Sesetengah 414Ulangan 415makanan 416hutan 417Pemimpin 418tiada kesalahan 419antara 420cacian 421perbelanjaan 422tiada kesalahan 423catat 424 taman 425tiada kesalahan 426kota 427masa yang ada 428penyalur maklumat 429pedalaman 430remaja

431 Jia Jia yang keletihan terus masuk ke biliknya serta berbaring di atas katil. (                                          )

432 Pencuri itu diberkas ketika beliau cuba melarikan diri dengan sebuah kereta. (                            )

433 Kasut itu mahal kerana ia diperbuat daripada kulit lembut. (                                      )

434 Setelah bertahun merantau, akhirnya pemuda itu kembali juga ke kampungnya. (                                   )

435 Puan Julia jalan perniagaan menjual barang-bartang kemas sejak lima tahun lalu. (                                       )
      
436 Budak itu menjadi tepuk setelah terlibat dalam suatu kemalangan dahsyat. (                                     )

437 Dari awal lagi, orang ramai berkumpul di tempat itu untuk membantah kenaikan kadar tol.
       (                            )

438 Umurnya kakak yang badannya bongkok itu ialah 80 tahun. (                             )

439 Berita tentang kematian wakil politik telah heboh diperkatakan. (                                          )

440 Encik Seng Kong amat bimbang akan keselamatan anaknya yang berada di kawasan gempa bumi.
       (                                  )

441 Saya sudah tersesat ketika berjalan di lorong yang sempit di hutan tebal itu. (                              )

442 Badan kanak-kanak pelarian itu kusut kerana kekutangan zat makanan sejak bertahun-tahun.
       (                                  )

443 Orang muda zaman sekarang tidak mengetahui sakit senang hidup semasa pemerintahan penjajah yang
       zalim itu. (                                           )

444 Kemalangan ngeri itu berlaku betul-betul di jalan raya yang bengkok itu. (                                        )

445 Saya kagum dan terkejut melihat bangunan-bangunan yang lebar di kota raya ini. (                                    )

446  Penonton seronok dan puas hati menyaksikan perlawanan bola sepak yang sungguh meriah itu.
       (                            )

447 Gelas kaca yang dibawa oleh kakak itu jatuh ke lantai itu lalu punah berkecai. (                         )

448 Azizah tersenyum besar apabila melihat suaminya pulang awal dari tempat kerja. (                                 )

449 Pemimpin itu duduk bersama-sama untuk berunding di meja bulat bagi menyelasaikan pertikaian antara
       kedua-dua negara itu. (                             )

450 Pemain terbaik dunia itu bermain dengan lincah sekali walaupun bertubuh halus. (                                       )

431lalu 432dia 433tak perlu ia 434bertahun-tahun 435menjalankan 436tepak 437tiada kesalahan 438nenek 439tokoh politik 440tiada kesalahan 441tiada kesalahan 442kurus 443susah senang hidup 444tiada kesalahan 445besar 446sungguh hebat 447pecah berkecai 448tersenyum lebar 449tiada kesalahan 450bertubuh kurus
                         451 Abang mengait buah durian yang masak ranum di atas pokok. (                          )

452 Sungguhpun laut itu bengkang-bengkok namun airnya sangat dalam. (                            )

453 Kawalan yang ketat itu dijalankan di kem tentera itu selepas berlaku rampasan pisau. (                          )

454 Pementasan cerpen ' Siti Zubaidah' terpaksa dibatalkan oleh pihak penganjur atas sebab-sebab yang tidak
       dapat dielakkan. (                                )

455 Sempena hari lahir adik, ayah menghadiahkan sebuah sarang burung yang diperbuat daripada kayu.
       (                            )

456 Saya mengesal membeli buah durian yang mahal itu kerana isinya senipis kulit bawang. (                                  )

457 Dia tidak dapat menghadiri majlis perkahwinan rakannya kerana perut sakit. (                            )

458 Ayam goreng itu lebih sedap jika dicecahkan pada cili sos. (                                     )

459 Rumah di atas bukit itulah yang tercantik sekali di kampung itu. (                                   )

460 Semua penduduk-penduduk di negara ini sama ada di bandar atau di kampung digalakkan berjimat cermat.
       (                            )

461 Banjir yang berlaku di Kelantan baru-baru ini berpunca daripada sistem parit yang tidak sempurna.
       (                            )

462 Spesis singa laut semakin pupus dan perlu perlindungan khas. (                          )

463 Semua buruh hendaklah menggunakan teknik pertanian moden untuk meningkatkan hasil pendapatan
       mereka. (                          )

464 Awak perlu meyokong Kempen Nilai-nilai Murni supaya rakyat sentiasa berbudi bahasa. (                                )

465 Komputer itu baru dibeli dan ianya diberi jaminan selama setahun oleh syarikat yang mengeluarkan
       komputer tersebut. (                                  )

466 Datuk Azmi memberitahu saya bahawa dia bersetuju untuk merasmikan Minggu Antidadah itu.
       (                            )

467 Saya akan membantu kami mencari dana untuk membeli peralatan sukan yang baru. (                           )

468 “ Jarak dari situ ke pameran buku itu lebih kurang setengah kilometer,” kata Hani kepada Zalina.
       (                            )

469 Penduduk di kampung itu dilarang meminum air dari sungai yang tercemar itu. (                                    )

470 Tentera Jepun telah mengbom dua buah kapal British semasa Perang Dunia Kedua. (                             )

451buah rambutan 452sungai 453rampasan kuasa 454Pementasan drama 455sangkar burung 456tiada kesalahan 457sakit perut 458sos cili 459tercantik 460Semua penduduk 461sistem perparitan 462tiada kesalahan 463Semua petani 464Kita 465tak perlu ianya 466beliau 467nereka 468sini 469minum air 470mengebom


471 Ibu memarahi adik yang ke luar dan masuk ke dalam rumah sesuka hatinya. (                            )

472 Syarikat itu telah disita kerana telah memperdaya pembeli-pembeli melalui rakan-rakan. (                                  )

473 Datuk Hasni dikurmia bintang kehormatan sempena keputeraan Sultan yang ke-45. (                       )

474 Anak-anak Bedah terkinja-kinja kegembiraan ketika melihat ibu mereka pulang dari kerja.
       (                            )

475 Adik bongsu kami ketawa mengekek-ngekek apabila ayah mengacah-acah di dalam buaian.
       (                            )

476 Lukisan pelukis terkenal itu berlatarbelakangkan pemandangan sebuah gunung. (                                   )

477 Akibat terlalu menggelabah, Rosni gagal menjawab soalan temu ramah dengan sebaiknya.
       (                            )

478 Semua syarat penyertaan pertandingan itu telah dipersetujui sebulat suara oleh para peserta.
       (                            )

479 Encik Sufian bercadang memperisteri anak tunggalnya dengan anak perempuan sahabat baiknya.
       (                            )

480 Kertas yang bertaburan itu disusuni oleh adik. (                           )

481 Kakak menggobah bunga itu mengikut gambar yang terdapat dalam majalah. (                           )

482 Pengembara itu tidur dengan nyenyak berselimutkan embun. (                            )

483 Adik mengaduh kesakitan apabila kakinya terpijak oleh abang. (                         )

484 Kerajaan berjaya mengatasi kegawatan ekonomi yang menimpa negara. (                                   )

485 Pameran antidadah itu diharap dapat memajukan kesedaran para pelajar akan bahaya dadah.
       (                            )

486 Man tidak membawa apa semasa menziarahi Amran yang terlantar di hospital. (                         )

487 Wakil rakyat itu telah meninjau kawasan hutan yang telah diteroka secara haram itu. Mereka turut diiringi
       oleh beberapa orang pengawai dari Jabatan Alam Sekitar. (                                        )

488 Perkhidmatan bas yang tidak menentu situ menyukarkan penduduk kampung untuk ke bandar.
       (                            )

489 Pasukan bola sepak negara telah naik ke perlawanan akhir kerana kesungguhan para pemainnya yang ingin
       akan kemenangan. (                                  )

490 Ayah akan pulang ke tanah air pada penghujung tahun ini setelah bertugas di luar negara selama dua tahun.
       (                            )

471keluar 472tiada kesalahan 473dikurniai 474melonjat-lonjat 475beracah-acah 476tiada kesalahan 477temu duga 478disetujui 479memperisterikan 480disusun 481menggubah 482tiada kesalahan 483tiada kesalahan 484melanda 485meningkatkan 486apa-apa 487Beliau 488tidak menentu itu 489mara ke perlawanan akhir 490akan balik ke tanah air
491 Semua pelajar-pelajar itu sedang makan mi goreng di kantin sekolah itu. (                                          )

492 Saya selalu berbincang dengan Azmil berkenaan masalah pelajaran agar tidak ketinggalan daripada rakan-
       rakan yang lain. (                                 )

493 Mazlan dan Maznah makan nasi Aminah Restoran pada waktu tengah hari tadi. (                                   )

494 Murugan menerima hadiah yang amat mahal sekali kerana berjaya menduduki tempat pertama dalam acara
       merentas desa itu. (                                          )

495 Semua makanan di atas meja itu telah dimakan oleh saya dan Abu Hanipah. (                            )

496 Razman selalu menghadiahi akan Aminah barang-barang yang bernilai. (                                    )

497 Saya akan mengikuti rombongan itu berdasarkan kepada keadaan kesihatan. (                            )

498 Azrul dan Hazrul tersesat di kawasan pendalaman hutan tebal selama beberapa jam. (                            )

499 Mata-mata yang awak peroleh terlalu rendah kerana tulisan tangan awak tidak boleh dibaca oleh pemeriksa.
       (                            )

500 Kebanjiran kilat pada petang itu berlaku kerana sistem perparitan yang tidak sempurna. (                                   )

501 Adalah menjadi suatu kesalahan jika orang ramai membuang sampah ke dalam sungai. (                                    )

502 Di waktu itu, kami pergi ke bandar untuk membeli buku. (                                  )

503 Kita perlu berusaha demi untuk masa depan yang lebih cemerlang. (                               )

504 Cikgu Lim tidak pergi ke pejabat tetapi ke kantin. (                                         )

505 Cenderamata ini adalah bukan untuk kamu. (                               )

506 Para penonton menepuk tangan bila persembahan itu tamat. (                                   )

507 Dia tidak makan apa-apa pun pagi tadi kerana bangun lewat. (                                   )

508 Hasratnya untuk luar negara dibatalkan. (                                )

509 Jarak di antara tempat ini ke sekolah ialah lima kilometer. (                                        )

510 Kotak yang berat itu tidak boleh diangkat olehnya. (                                )


Jawapan
491Semua pelajar 492tiada kesalahan 493Restoran Aminah 494tiada kesalahan 495dimakan oleh mereka 496menghadiahi Aminah 497berdasarkan keadaaan 498pedalaman 499Markah 500Banjir 501Dengan ini  502Pada 503tak perlu demi 504bukan 505 tak perlu bukan 506apabila 507tiada kesalahan 508tukar untuk menjadi ke 509dari sekolah 510tukar boleh menjadi dapat
511 Polis memberi amaran akan menahan mereka-mereka yang terlibat dalam kegiatan lumba haram.
       (                            )

512 Ahli Parlimen akan merasmikan bangunan komputer sekolah kami sebaik-baik sahaja baliau menamatkan
       ucapannya. (                                 )

513 Impian Puteri Seri Lela mempersuami Putera Raja Parsi tidak tercapai kerana beliau buta kedua-dua
       matanya. (                                )

514 Ramai orang tidak suka akan Rahman kerana dia suka berdekah-dekah. (                                   )

515 Kebanyakan gadi sdi kampung kita telah berhijrah ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan perkerjaan yang
       sesuai. (                            )

516 Kami perlu menghalusi perkara itu dengan teliti walaupun pelbagai pandangan telah kita terima.
       (                            )

517 Beliau mengambil sepotong kayu lantas dilemparkannya ke arah anjing liar yang sedang menyalak itu.
       (                            )

518 Emak akan mendodoikan adik di buaian pada setiap pagi selepas memandikannya. (                                       )

519 Separuh daripada orang-orang tua di Rumah Yayasan Budi itu terdiri daripada mereka yang cacat
       pendengaran. (                              )

520 Mereka dikenakan tindakan berdasarkan pada undang-undang di negara kita. (                           )
      
521 Hukuman mati mandatori dijatuhi terhadap pengedar dadah itu oleh mahkamah pada petang semalam.
       (                            )

522 Setiap orang pelajar yang bergelar rakyat Malaysia perlulah berusaha demi memajukan negara ini.
       (                            )

523 Pelajar yang mendapat tempat kedua-dua dalam acara itu ialah adik bongsu saya. (                                )

524 Pengedar dadah itu dijatuhi hukuman gantung kerana beliau tidak dapat membuktikan bahawa dadah itu
       bukan miliknya. (                                )

525 Ayah bercadang untuk memperbesarkan rumah pada hujung tahun ini agar majlis perkahwinan kakak lebih
       meriah. (                                  )

526 Emak melarang saya daripada menggantung gambar penyanyi pujaan saya di dinding. (                         )

527 Alina pergi ke warung Pak Ali untuk membeli goreng pisang. (                            )

528 Perkara berbangkit itu akan dibincangkan dari semasa ke semasa. (                                        )                                  

529 Kumari berjumpa dengan kawan-kawannya dalam mini bas. (                             )

530 Pengemis yang melepak di tepi jalan itu tidur berbantalkan pada lengan sahaja. (                                    )
511mereka 512tiada kesalahan 513baginda 514tiada kesalahan 515kampung itu 516kami terima 517Dia 518tiada kesalahan 519Sesetengah 520tak perlu pada 521dijatuhkan 522Setiap pelajar 523kedua 524dia 525memperbesar 526pada dinding 527pisang goreng 528tiada kesalahan 529di dalam bas mini 530tak perlu pada
531 Bagi meningkatkan lagi pencapaian dalam pelajaran, kamu perlulah berusaha dengan lebih gigih dari
       sekarang. (                                           )

532 Dia selalu teringatkan ibu bapanya di kampung sejak melanjutkan pelajarannya di ibu kota.(     )

533 Kerja-kerja pendalaman sungai itu dapat mengatasi masalah banjir di sini. (                                      )

534 Hadiah yang dibeli kamu itu untuk ayah atau untuk ibu. (            534kamu beli                       )

535 Keadaan banjir di kawasan itu akan dimaklumkan kepada orang ramai dari semasa ke masa agar persediaan
       awal dapat dilakukan. (                 535dari semasa ke semasa                  )

536 Lawatan sambil belajar dalam kalangan pelajar dapat tambahkan lagi pengetahuan mereka dalam pelbagai
       perkara. (  536menambahkan pengetahuan                      )

537 Saya akan cuba selesaikan masalah tersebut segera. (       537mencuba menyelesaikan                     )

538 Gadis itu tersenym sedari bahawa saya sedang memerhatikannya. (         538apabila menyedari                       )

539 Sesiapa yang ambil bahagian di dalam acara 100 meter diminta bersiap sedia. (  mengambil bahagian dalam                      )

540 Saya tidak sangka kejadian sebegini akan menimpa diri dan keluarga saya. (       540sangka akan kejadian                       )

541 Saya akan berusaha untuk mencari awak buku yang hilang itu. ( mencarikan                    )

542 Emak mencelup sayur itu di dalam AIR mendidih lalu menghidangkannya untuk jamuan tengah hari.
       (                mencelur            )

543 Kereta itu terlanggar seekor lembu lalu terhumban ke dalam gaung. (                  -           )

544 Kerja-kerja memunggah barang dari lori itu dilakukan oleh beberapa orang pekerja tanpa henti-henti.
       (                TK       )

545 Pelantikan beliau sebagai pemimpin merupakan suatu penghargaan kepada kampung kami yang terpencil
       ini. (          penghormatan                )

546 Kebanyakkan penduduk di kawasan pedalaman masih hidup dalam keadaan daif da memerlukan bantuan
       segera daripada pihak berkuasa. ( Kebanyakan                         )

547 Undang-undang tersebut diggubah bagi membendung kegiatan penderaan terhadap kanak-kanak yang tidak
       berdosa. (              digubal         )

548 Emak memotong daging itu untuk dijadikan inti karipap sebagai hidangan minum petang kami sekeluarga.
       (                mencencang       )

549 Kami berasa janggal apabila melihat Chong Kim makan tengah hari dengan menggunakan tangan di
       rumahnya. (          TK                   )

550 Beliau mula terbabit dalam dunia muzik sejak belajar di kampung. (       berkecimpung                           )
531tak perlu lagi 532teringat akan 533tiada kesalahan 534kamu beli 535dari semasa ke semasa 536menambahkan pengetahuan 537mencuba menyelesaikan 538apabila menyedari 539 mengambil bahagian dalam 540sangka akan kejadian 541mencarikan 542mencelur 543/544tiada kesalahan 545penghormatan 546Kebanyakan 547digubal 548mencencang 549tiada kesalahan 550berkecimpung 
551 Dengan yakin Amir berdiri sambil membidas hujah pihak pembangkang dalam pertandingan bahas
   peringkat negeri. (     LALU                    )

552 Kerja-kerja pembungkusan dilakukan dengan cermat oleh pekerja perkilangan itu sebelum proses   
   penghantaran dilakukan. (    BUNGKUS                       )

553 “ Maafkan patik kerana mengganggu tuanku beristirahat,” sembah Bendahara kepada Sultan
   Mahmud. (    TK                      )

554 Atlet yang tersohor itu tidak dapat berlari dengan lancar kerana halangan angin yang bertiup kencang
   dari arah yang bertentangan. (                       PANTAS                )   

555 Tatkala menyingkap pembabitan awal beliau dalam dunia kewartanan, puan Halimah tidak menafikan  
   bahawa pada awalnya hanya segelintir wanita menceburi bidang itu. (         TK                      )

556 Sejak berkhidmat di syarikat ini, saya turut terlibat di dalam kerja-kerja sosial seperti membantu
   mangsa banjir serta membantu golongan daif. (                                )

557 Ayah selalu menasihati abang supaya membawa kereta dengan berhati-hati ketika berada di jalan
   raya. (           MEMANDU                   ) 

558 Pihak Majlis Perbandaran Petaling Jaya menanam beberapa buah pokok di sepanjang jalan menuju ke
   pusat bandar. (                                  )

559 Paras air Sungai Pahang telah menaiki ke kawasan sekitarnya sehingga mengakibatkan banjir di kawasan
   tersebut. (                                    )

560 Selain daripada kasut kulit, abang membeli baju Melayu sempena menyambut hari raya. (                                 )

561 Saya tidak tahu akan kemalangan yang menimpa dirinya itu. (TK                                    )

562 Puan Hamidah dan suaminya gemar memakai baju yang berwarna laut biru ketika menghadiri majlis rasmi.
     (      12biru laut                     )

563 Bagi diatasi masalah yang dihadapi oleh petani di kawasan itu, perjumpaan telah diadakan dengan wakil
     rakyat kawasan tersebut. (  mengatasi                           )

564 Penyakit merbahaya yang disebarkan melalui udara itu sedang mengancam kesihatan penduduk negara ini.
     (      berbahaya                     )

565 Hasil pertemuan itu, para doktor percaya bahawa Tongkat Ali amat sesuai dijadikan ubatt penambah tenaga.
     (penemuan                           )

566 Penarik beca itu tertidur di dalam becanya kerana kepenatan setelah shari suntuk  bekerja. (      TK                   )

567 Kemalangan yang melibatkan sebuah lori tangki terhumban ke dalam gaung menyebabkan beratus-ratus  
       buah kenderaan lain terjerat dalam kesesakan lalu lintas. (                                        )

568 Hidup Nek Senah dan cucu-cucunya selama ini bergantung di atas belas kasihan jiran tetangganya.
     (                              )

569 Seluruh rakyat jelata tidak berani membantah titah perintah raja itu kerana khuatir dimarahi oleh baginda.
     (                              )
570 Ayah saya bercucuk tanam pada belakang rumah pada setiap petang. (                           )

1lalu 2kilang 3tiada kesalahan 4pantas 5tiada kesalahan 6dalam 7memandu 8batang 9naik ke 10tak perlu daripada 11tiada kesalahan 12biru laut 13mengatasi 14berbahaya 15penemuan 16tiada kesalahan 17tukar terjerat menjadi terperangkap 18bergantung pada 19dimurkai 20di belakang rumah [U1]

 [U2]

 [U3]

 [U4]

 [U5]

 [U6]

 [U7]

 [U8]

 [U9] [U32]di
 [U40]tercemar

 [U89]pahit getir

No comments: