Tuesday, July 20, 2010

contoh esei berpandu- kriteria remaja berakhlak mulia

Dalam menyingkap tabir alaf baharu, kita dimomokkan dengan kes juvana yang tidak pernah lekang daripada menghiasi dada-dada akhbar. Persoalannya, apakah kriteria berakhlak mulia yang perlu diselami dalam jiwa remaja agar menongkah kemelut ini? (33pp)
Kata pujangga: “Berbuat baik dibalas ganjaran, berbuat jahat dibalas hukuman” Oleh itu, remaja mestilah mengamalkan sikap bersopan santun, berbudi, sekali gus berbakti kepada setiap insan. Tamsilnya,memimpin warga emas melintasi jalan raya. Dengan ini, remaja yang berusia setahun jagung akan berjiwa penyayang.(31pp)
Remaja yang berakhlak mulia mestilah menjaga kekemasan diri, sementelahan menampilkan keperibadian yang tersohor. Dengan ini, perwatakan ini akan menggamit kehormatan daripada umat manusia kerana hina besi kerana karat,hina manusia tidak berbudi. (25pp)
Di samping itu, remaja mestilah mengamalkan gaya hidup yang sihat.Menerap jiwa yang beristiqamah kepada ajaran agama, justeru menghormati ibu bapa dan umat jagatraya.Maruah ibu bapa perlu dijaga.”Janganlah menconteng arang ke muka ibu bapa.” (27pp)
Akhirul kalam, pemuda tiang Negara, pemudi tiang bangsa. Oleh itu, penggemblengan kudrat untuk menerap nilai-nilai murni mestilah diamalkan sejak kecil kerana melentur buluh biarlah dari rebungnya. (16pp) 131 patah perkataan

No comments: