Tuesday, July 23, 2013

peranan media massa

SEMAK APE? An PSL do mi ra  seksa monalembata(sebar maklumat arus perdana anjak paradigma paparan siaran lucah mendominasi minda rancangan seks, seksa, sadis,motivasi, nasihat, lembaga penapisan filem negara)

PSL= pornografi, seks, kelucahan

contoh Tan Hooi Chee: Cara mengatasi jenayah ragut di negara kita

memang tidak dapat dinafikan bahawa media massa berperanan sebagai penyebar maklumat yang signifikan pada langit alaf baharu ini. Hal ini membawa konotasi bahawa arus perdana ini dapat menganjak paradigma segenap lapisan masyarakat dengan sepantas kilat tentang bahana berlakunya jenayah ragut terhadap diri, masyarakat, dan negara kita. Secara langsung, rancangan berunsur motivasi dan nasihat akan mendominasi minda generasi pelapis supaya menjauhkan diri daripada lembah laknatullah. Tamsilannya, rancangan motivasi 'Selami Jiwa' oleh pakar motivasi tersohor di Malaysia, Dr Fadzilah Kamsah sering menguar-uarkan pentingnya keimanan dan ketakwaan dalam atma setiap umat manusia. Persis kata pujangga," bergelanggang mata orang banyak", Lembaga Penapisan Filem Malaysia mestilah menapis filem yang berunsurkan seks, seksa, dan sadis, sebaliknya menyiarkan filem yang dapat menyuntik kesedaran dalam lubuk kalbu setiap individu bahawa setiap angkara akan dikenakan balasan pada hari akhirat.

contoh 2: Cara meningkatkan industri kraf tangan di Malaysia.
Umum diketahui bahawa media massa berperanan sebagai penyebar maklumat yang signifikan pada langit alaf baharu ini. Hal ini membawa konotasi bahawa arus perdana ini dapat menganjak paradigma segenap lapisan masyarakat dengan sepantas kilat tentang kepentingan industri kraf tangan terhadap diri, masyarakat, dan negara kita. Secara langsung, rancangan berunsur motivasi dan nasihat akan mendominasi minda generasi pelapis supaya berkecimpung dalam industri kraf tangan yang semakin dititikberatkan oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, serta Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (PKKM) . Tamsilannya, rancangan dokumentasi dan iklan tentang pendedahan kraf tangan sering menguar-uarkan pentingnya industri kraf tangan sebagai pemacu ekonomi negara. Persis kata pujangga," bergelanggang mata orang banyak", Lembaga  Filem Malaysia mestilah menyiarkan filem yang berunsurkan estetika kebudayaan kraf tangan supaya dapat menyuntik kesedaran dalam lubuk kalbu setiap individu bahawa industri ini akan menjanakan pendapatan kepada pengusaha kraf tangan.

contoh 3: cara membantudan membimbing OKU
Pada realitinya,  media massa berperanan sebagai penyebar maklumat yang signifikan pada langit alaf baharu ini. Hal ini membawa konotasi bahawa arus perdana ini dapat menganjak paradigma segenap lapisan masyarakat dengan sepantas kilat tentang nasib dan amanah yang ditanggung oleh golongan OKU. Secara limplisit rancangan berunsur motivasi dan nasihat akan mendominasi minda generasi pelapis supaya menyedarkan bahawa obligasi mereka untuk membela nasib golongan OKU .Sebagai analoginya, rancangan motivasi 'Selami Jiwa' oleh pakar motivasi tersohor di Malaysia, Dr Fadzilah Kamsah sering menguar-uarkan pentingnya keimanan dan ketakwaan dalam atma setiap umat manusia untuk menyelami jiwa raga golongan yang lemah.  Persis kata pujangga," bergelanggang mata orang banyak", Lembaga  Filem Malaysia mestilah menyiarkan filem yang berunsurkan keagamaan dan motivasi supaya dapat menyuntik kesedaran dalam lubuk kalbu setiap individu bahawa berbuat baik diberi ganjaran, berbuat jahat diberi balasan, berbuat baik berpada-pada, berbuat jahat jangan sekali.

ontoh 4: Punca keruntuhan akhlak golongan remaja
Persis kata mutiara,"tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata" bahawa  media massa berperanan sebagai penyebar maklumat yang signifikan pada langit alaf baharu ini. Hal ini memanifestasikan bahawa arus perdana ini dapat menganjak paradigma segenap lapisan masyarakat dengan sepantas kilat . Secara implisit. paparan siaran yang lucah dan pronografi akan mendominasi minda generasi pelapis .Sebagai analoginya, filem dari Negara Barat menguar-uarkan budaya hedonisme yang hanyut dalam alam fana sehingga remaja alpa dalam obligasi hakiki sebagai umat-Nya.  Persis kata pujangga," bergelanggang mata orang banyak", Lembaga Penapisan  Filem Malaysia gagal menunaikan amanah untuk menapis filem yang berunsurkan seks, seksa, dan sadis akan membajetkan nilai etika golongan pewaris bangsa yang diibaratkan tonggak kepimpinan pada masa kelak.

ontoh 4: Punca kemerosotan pencapaian akademik pelajar
Persis kata mutiara,"tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata" bahawa  media massa berperanan sebagai penyebar maklumat yang signifikan pada langit alaf baharu ini. Hal ini memanifestasikan bahawa arus perdana ini dapat menganjak paradigma segenap lapisan masyarakat dengan sepantas kilat . Secara implisit. paparan siaran yang lucah dan pronografi akan mendominasi minda generasi pelapis sehingga hanyut dalam dunia maya .Sebagai analoginya, filem dari Negera Barat menguar-uarkan budaya hedonisme yang hanyut dalam alam fana sehingga remaja alpa dalam obligasi hakiki sebagai umat-Nya.  Persis kata pujangga," bergelanggang mata orang banyak", Lembaga Penapisan  Filem Malaysia gagal menunaikan amanah untuk menapis filem yang berunsurkan seks, seksa, dan sadis akan menatijahkan remaja mutakhir kehilangan minat untuk menuntut ilmu dan pencapaian akademik sebagai obligasi hakiki kepadanya.

No comments: