Monday, July 19, 2010

Langkah-langkah yang perlu diambil untuk menjayakan program kitar semula

Lupus
hapus, luput, hilang: senyumnya ~ sambil menahan kesakitan; melupuskan menghapuskan, meniadakan: dgn hormatnya dimaklumkan bahawa alat perkakas, kerusi meja spt yg tersebut di bawah telah dilupuskan atau dihapus kira; pelupusan perihal (perbuatan dsb) melupus­kan.
Pejal
keras dan padat, tidak berongga dalam­nya: tubuhnya gempal dan ~; batu ~ sj batu yg keras dan padat, granit; memejalkan menjadikan pejal, memadat­kan, memampatkan; kepejalan perihal (keadaan) pejal; pemejalan proses menjadikan sesuatu pejal; pemejal bahan yg memejalkan: krim ~ payudara.
gubal III;
menggubal membuat, menyusun, mencipta (undang-undang, perlembagaan, dll), membentuk dan mengatur (menyusun): jawatankuasa itu telah ~ satu perlembagaan yg baru; terpulanglah kpd kerajaan kelak utk ~ dasar-dasar utk menggalakkan bumiputera dlm perniagaan dan perdagangan; tergubal terbentuk, tercipta, tersusun (peraturan, formula, dll): dgn itu ~lah siri abjad Jawi yg lengkap bagi bahasa Melayu; penggubalan perihal (perbuatan, tindakan,dsb) menggubal;penggubal orang yg menggubal: ~ istilah; ~undang-undang orang yg menggubal undang-undang.
gubal
Besi bongkah besi (besi yg belum ditempa).
gubal II bongkah (tanah, batu, dll); ~ besi bongkah besi (besi yg belum ditempa).
gubal Ikayu yg lembut di antara kulit dgn teras; teras terunjam, ~ melayang prb penduduk bumiputera akan tetap tinggal di negerinya sedangkan orang asing akan keluar.
Menjangkau
1. menghulurkan tangan utk mencapai sesuatu: dia ~ wang itu lalu memasukkannya ke dlm kocek; ~ langit sangat tinggi (bangunan, menara, dll); 2. ki mencapai, mencakupi; ~ sehabis tangan prb berusaha dgn bersungguh-sungguh (utk mencapai maksudnya);
memperuntukkan,
menguntukkan menetapkan, (mencadangkan, menyediakan) bagi, membahagikan atau mengekhaskan (bagi sesuatu tujuan, keperluan, dll): perbelanjaan mengadakan pertandingan itu tahun ini diperuntukkan sebanyak RM60 000; maka kerajaan terpaksa ~ lebih banyak wang utk pertahanan dan keselamatan negara;
Menguntukkan
menetapkan, (mencadangkan, menyediakan) bagi, membahagikan atau mengekhaskan (bagi sesuatu tujuan, keperluan, dll): perbelanjaan mengadakan pertandingan itu tahun ini diperuntukkan sebanyak RM60 000; maka kerajaan terpaksa ~ lebih banyak wang utk pertahanan dan keselamatan negara;
peruntukan
1. sesuatu yg telah diuntukkan, bahagian atau jumlah (wang dll) yg ditetapkan (ditentukan) utk: Dewan Rakyat telah me-luluskan ~ utk membina rumah-rumah pemulihan akhlak; 2. syarat atau ketentuan (dlm undang-undang dsb): ~ undang-undang utk membataskan poligami.
Merangkum
1. membawa (mengangkat) dlm pelukan tangan: longgokan kain kotor itu dirangkumnya lalu dibawa ke pembasuhan; 2. memeluk: kedua-dua belah tangan­nya ~ gadis itu; 3. ki mengambil (memiliki, menguasai) hak orang dll, membolot: Sofia ~ wang itu kesemuanya; 4. = merangkumi melingkupi, melingkungi, mencakupi, mencangkum: sistem insurans kebangsaan amnya ~ semua orang antara umur bersekolah dan umur bersara; siaran berita harus ~ peristiwa-peristiwa penting di dunia;
Inisiatif

daya usaha (tindakan dll) yg mula-mula: di dlm bukunya itu dia ada menitikberatkan betapa pentingnya ~ perseorangan; mengambil ~ mulai bertindak (berusaha dll); berinisiatif mempunyai inisiatif: pegawai yg ~.

prakarsa inisiatif, daya usaha, ikhtiar.

Isi-isi penting(carilah seberapa banyak jika boleh)

1.Pendidikan tentang kepentingan kitar semula perlulah dipupuk dari awal bermula dari sekolah dan rumah.
2.Ibu bapa dan guru memainkan peranan dalam melatih anak serta pelajar mengamalkan cara yang betul tentang pembuangan sampah dan sisa pepejal.
3.Polisi tentang pembuangan sampah sarap dan kitar semula perlu digubal kerana masih ramai yang berani menjadi penjenayah alam sekitar dengan membuang sampah serta sisa industri dengan sesuka hati.
4.Kerajaan menggubal semula bagi memperuntukkan hukuman yang lebih berat dalam memastikan perkara seumpama ini tidak berleluasa.
5.Pihak medis massa juga penting bagi memastikan kempen kitar semula ini lebih berkesan dalam kalangan masyarakat
6.Iklan tentang kitar semula haruslah sentiasa disiarkan bagi memastikan masyarakat sentiasa peka terhadap kempen ini.
7.Pihak kerajaan dan Pihak berkuasa Tempatan memperbanyak tong dan pusat kitar semula
8.Peranan NGO dalam menubuhkan persatuan atau badan tertentu dalam menangani masalah pembuangan sampah di negara kita
9.Membentuk kumpulan atau komuniti bagi menjayakan projek ini
Pengubahsuaian dengan ayat sendiri
1.Pendidikan tentang kepentingan kitar semula perlulah dipupuk dari awal bermula dari sekolah dan rumah.
2.Ibu bapa dan guru memainkan peranan dalam melatih anak serta pelajar mengamalkan cara yang betul tentang pembuangan sampah dan sisa pepejal.
( isi 1 dan 2 dicantum)
Antara prakarsa bagi menjayakan program kitar semula termasuklan pendidikan tentang kemaslahatan kitar semula wajarlah disemai sejak bangku sekolah dan di rumah, sementelahan ibu bapa dan guru wajar melatih anak watan tentang mekanisme yang betul dalam pelupusan sampah sarap.(35pp)

3. Polisi tentang pembuangan sampah sarap dan kitar semula perlu digubal kerana masih ramai yang berani menjadi penjenayah alam sekitar dengan membuang sampah serta sisa industri dengan sesuka hati.

Selain itu, polisi pelupusan sampah sarap dan kitar semula perlu dirangkakan. ( 10pp)

4. Kerajaan menggubal semula bagi memperuntukkan hukuman yang lebih berat dalam memastikan perkara seumpama ini tidak berleluasa

Lebih-lebih lagi, peruntukan hukuman yang tegas perlu digubal semula oleh pihak kerajaan. (12pp)

5. Pihak medis massa juga penting bagi memastikan kempen kitar semula ini lebih berkesan dalam kalangan masyarakat

6.Iklan tentang kitar semula haruslah sentiasa disiarkan bagi memastikan masyarakat sentiasa peka terhadap kempen ini.

( 5 + 6)

Sementara itu. Pihak media massa penting sebagai wadah untuk menyiarkan iklan tentang kempen ini. ( 13pp)

7.Pihak kerajaan dan Pihak berkuasa Tempatan memperbanyak tong dan pusat kitar semula

Di samping itu, tong dan pusat kitar semula wajar diperbanyak oleh pihak berkenaan. (12pp)

8. Peranan NGO dalam menubuhkan persatuan atau badan tertentu dalam menangani masalah pembuangan sampah di negara kita

9.Membentuk kumpulan atau komuniti bagi menjayakan projek ini

( 8 + 9)

Akhirnya, peranan badan bukan kerajaan penting bagi menubuhkan persatuan, sekali gus membentuk kumpulan bagi menjayakan projek ini. ( 16pp)

Contoh jawapan daripada cikgu

Antara prakarsa bagi menjayakan program kitar semula termasuklah penyemaian pendidikan tentang kemaslahatan kitar semula sejak bangku sekolah dan di rumah, sementelahan ibu bapa dan guru wajar melatih anak watan tentang mekanisme yang betul dalam pelupusan sampah sarap.(34pp) Selain itu, polisi pelupusan sampah sarap dan kitar semula perlu dirangkakan. ( 8 10pp) Lebih-lebih lagi, peruntukan hukuman yang tegas perlu digubal semula oleh pihak kerajaan. (10 12pp) Sementara itu. Pihak media massa penting sebagai wadah untuk menyiarkan iklan tentang kempen ini. ( 11 13pp) Di samping itu, tong dan pusat kitar semula wajar diperbanyak oleh pihak berkenaan. ( 10 12pp) Akhirnya, badan bukan kerajaan menubuhkan persatuan, sekali gus membentuk kumpulan bagi menjayakan projek ini. ( 10 13pp)

(83 patah perkataan) *** Cikgu menemui masalah dalam patah perkataan yang lebih, maka cikgu terpaksa mencicirkan penanda wacana dan beberapa isi yang lewah,***********

Pemahaman

1.Rangkai kata ini bermaksud mengrak langkah dan berusaha
2.Kerajaan perlu menggubal semula undang-undang bag memperuntukkan hukuman yang lebih drastik untuk menangani kemelut itu. Hal ini demikian kerana polisi tentang pembuangan sampah sarap dan kitar semula akan menyerikkan kalangan masyarakat tentang kerenah mereka.
3.Pada pendapat saya, imej negara akan terjejas dengan bau dan pemandangan yang menjijikkan. Selain itu, kesihatan masyarakat akan terancam dengan pengerumunan binatang-binatang yang membawa jangkitan penyakit.Sementara itu. persekitaran kita akan tertimbus dengan sampah sarap yang keterlaluan sehingga proses pelupusan tidak dapat dipraktkkan. Akhirnya, peruntukan yang berlebihan bagi pihak kerajaan untuk menangani masalah ini sehingga memudaratkan ekonomi negara kita sekali gus taraf hidup rakyat tidak dapat dipertingkatkan untuk negara yang maju menjelang 2020.


No comments: