Thursday, January 13, 2011

karangan 2: Surat Tidak Rasmi: pengalaman kekalutan jiwa seorang pelajar

Contoh Karangan 2: Petikan Novel Ting 2: Tulis sepucuk surat kepada ibu anda yang melanjutkan pelajaran di luar negara tentang kerisauan anda selepas lama emak tidak membalas surat kepada anda.
                                                        
Kampung Dinamik
                                                                22300,Seremban
                                                                13 Jan 2011.

Ke hadapan bonda yang kini menetap di New Zealand, semoga bonda dilimpahkan rahmat dan berada dalam lindungan rahmat Ilahi.

Bonda yang dikasihi,
Apa khabar bonda di sana? Bonda telah berangkat ke sana selama sebulan. Anakanda berharap agar bonda berada dalam keadaan sihat walafiat. Anakanda di sisi nenda sihat sejahtera, di samping melaksanakan rutin harian dengan lancar. Untuk pengetahuan bonda, anakanda akan menduduki peperiksaan pertengahan tahun, di samping akan menyertai pertandingan pidato pada peringkat daerah . Anakanda akan pandai membahagikan masa , antara pelajaran dengan pidato, anakanda akan membuat persiapan secara selari. Bagi anakanda, peperiksaan amat penting kerana dapat _______________ anakanda selama hampir lima bulan di tingkatan satu. Manakala anakanda akan __________________ pihak sekolah untuk mewakili pertandingan pidato sekali gus _______________________________ sekolah hingga peringkat negeri.

       Tujuan anakanda menulis surat ini adalah untuk memohon maaf kepada bonda kerana selepas sepuluh hari bonda tidak membalas e-mel, anakanda telah menaruh ________________ terhadap bonda. Kononnya, menurut pak su, dia pernah ______________ bonda dengan seorang lelaki Inggeris. Anakanda bimbang bahawa bonda akan berkahwin dengan lelaki Inggeris itu. Hasrat anakanda selama ini teguh untuk menyatukan ayahanda dan bonda telah musnah sejak ayahanda berhasrat untuk mengahwini bonda kawan anakanda,iaitu Mak Cik Sofia, bonda kepada Adif. Kini, bonda pula sudah ada kenalan baharu, iaitu lelaki Inggeris. Selepas sepuluh hari bonda tidak ____________e-mel, memang benar pelbagai persoalan yang bermain dalam fikiran anakanda terhadap bonda belakangan ini.Walaupun sudah puas anakanda memikirkannya, masih gagal ____________ kata pemutus. Semakin memikirkan permasalahan yang berada di _______ saya, semakin ___________ kepala saya. Mampukah anakanda mengharungi liku-liku ini dalam waktu yang sama?

Bonda,
       Pada masa itu, anakanda telah meluahkan perasaan yang ___________ kepada Cikgu Julia. Cikgu memberitahu anakanda bahawa jika sesuatu perkara itu ditakdirkan untuk terjadi, manusia tidak dapat mengubahnya walau seinci pun. Yang penting, adalah dengan meneruskan kehidupan dan menunaikan tanggungjawab anakanda sebagai seorang murid. Cikgu ____________ anakanda tidak sepatutnya menghukum bonda dengan mengatakan bonda telah melupakan anakanda. Bonda tidak pernah melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu walaupun jarak antara Iman dengan dirinya beribu-ribu batu jauhnya. Tidak adilnya anakanda sudah melupai pengorbanan bonda terhadap anakanda selama ini.

             Pertemuan antara anakanda dengan Cikgu Julia berjaya melenyapkan keraguan (personifikasi) yang bertapak di hati anakanda.Entah mengapa fikiran anakanda menjadi tenang secara tiba-tiba. Raut wajah Cikgu Julia yang ayu serta kata-kata yang lembut benar-benar memberikan ____________kepada fikiran anakanda. Kini, anakanda berfikiran lebih positif.Sekiranya ayahanda telah membuat keputusan untuk berkahwin kali kedua dengan pilihan hatinya, anakanda harus berkorban. Anakanda harus berkorban kasih sama ada terhadap ayahanda atau bonda. Anakanda tidak boleh terlalu berharap agar kesemua kehendak dituruti. Sebagai seorang anak yang __________, anakanda harus ___________ kesejahteraan, keselamatan dan kebahagiaan bonda dan ayahanda.
         Anakanda telah faham bahawa ayahanda memerlukan seorang isteri untuk menjaganya. Itulah sudah suatu ketentuan dan kehendak takdir yang tidak dapat dihalang. Tiada sesiapa di dunia ini mahu bermain dengan masalah. Begitu juga dengan ayahanda, sungguhpun mengetahui hasrat anakanda, ayahanda tetap menghormati dan berterus terang untuk meminta pandangan daripada anakanda. Itulah tanda kasih sayang ayahana kepada anakanda. Lagi-lagipun, segala cerita daripada pak su masih kabur, anakanda tidak adil telah bersangka buruk dan memutuskan bonda mempunyai hubungan dengan lelaki Inggeris itu. Sekiranya itu ________ bonda dan ayahanda, anakanda harus menerima. Tambahan pula, bonda yang berada keseorangan dan jauh daripada keluarga juga memerlukan seseorang untuk berkongsi masalah. Anakanda tidak patut _____________ ayahanda. Ayahanda ada hak untuk menentukan kebahagiaan dirinya.

Bonda,
         Adif, anak kepada Mak Cik Sofia telah mengunjungi anakanda kelmarin. Dia telah berterus terang dengan bondanya bahawa dia tidak sudi untuk berkongsi dan membiarkan pengganti ayahnya. Dia masih sayang kepada __________ papanya. Menurut bonda Adif, dia akan memikirkan hal ini sedalam-dalamnya hingga sanggup membatalkan rancangan perkahwinan mereka, walhal tiada sesiapa yang _____________ mereka mengubah pendirian. Kata bonda Adif, dia sanggup berkorban untuk memenuhi kehendak anakandanya. Berita terbaharu daripada Adif member segunung harapan (hiperbola) kepada anakanda dan hati bertambah lega.
         Selama ini, anakanda tetap mengikut perasaan dan __________bonda telah menemui pengganti ayahanda. Anakanda mulai ___________ selepas genap sepuluh hari tidak berutusan e-mel dengan bonda. Nenda telah menegur anakanda dengan tegas dan tidak patut membuat tanggapan yang salah terhadap bonda. Menurut nenda, walaupun bonda telah berpisah dengan ayahanda, bonda masih benar-benar sayang akan anakanda dan tidak akan semudah untuk mencari pengganti suami. Sebagai seorang anak, nenda menasihati anakanda lebih baik mendoakan kesejahteraan bonda
       Selepas menerima panggilan telefon bonda baru tadi, alangkah berdosanya anakanda kerana menaruh ______________ terhadap bonda. Anakanda berasa kesalahan kerana menuduh bonda dengan karut ________ bonda mendiamkan diri selama sepuluh hari di hospital ekoran kemalangan jalan raya. Anakanda berasa terlalu dosa dan ________________ menahan sebak. Air jernih anakanda berlinangan dan mengalir dari kolam mata atas kesalahan yang dilakukan selama ini semasa surat ini diutuskan.

Bonda yang dikasihi,
       Pada kesempatan itu, selagi anakanda tidak meluahkan rasa hati anakanda, selagi itulah anakanda rasa bersalah. Ampunkan anakanda yang berdosa dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan ini. Anakanda bimbang bonda menemukan lelaki lain selain ayahanda. Dari kejauhan, anakanda mendoakan bonda agar cepat sembuh dan rajin-rajinlah mengambil ubat. Hari keesokan merupakan pertandingan pidato yang dinanti-nantikan selama ini. Anakanda pasti akan merangkul kejayaan untuk membalas jasa bonda selama itu. Akhir kata, sampaikan salam sayang dan rindu anakanda kepada bonda. Semoga bertemu dalam lembaran yang lain.
Kasih keluarga jangan disisih,
Keberkatan hidup menjadi sandaran;
Keruh dibuang ambil yang bersih,
Keluargaku menanti penuh harapan.
Sekian, terima kasih.
Anakanda yang jauh,
Iman Zulaikha

Ulasan Cikgu PS,
Surat tidak rasmi – diuji pada tahun 2006 PMR dengan tajuk, usaha-usaha untuk mencapai kejayaan dalam sukan.

Contoh karangan di ats bertemakan kekeluargaan. Tajuk soalan ini tidak mungkin diuji dalam peperiksaan, walhal masih satu teknik untuk memulis surat yang meluahkan perasaan kepada keluarga tentang suatu pengalaman pahit yang dijalani. Maka tajuk soalan ini boleh berbunyi seperti: ceritakan suatu pengalaman yang diharungi kepada …

Perwatakan Iman Zulaikha
-Amat sayang akan ibu bapanya.Bukti: hasrat yang tegar untuk menyatukan mereka dan berazam untuk membina keluarganya yang runtuh.
-Menghormati orang tua. Bukti:walaupun tidak suka akan rancangan bapanya yang mahu berkahwin lain, namun tetap menghormati keputusan bapanya.
- berupaya untuk menghadapi masalah yang berat, Bukti: masalah penceraian ibu bapanya. Pada masa yang sama, masih memikul amanah daripada pihak sekolah untuk menjuarai pertandingan pidato.
Persoalan daripada surat di atas
-perasaan anak yang menjadi mangsa penceraian ibu bapa. Buktinya, Iman sering berasa tidak tenteram sejak ibu bapanya bercerai. Fikirannya berkecamuk
- teknologi maklumat mampu mendekatkan hubungan dengan orang yang jauh. Buktinya, Iman dan ibu berhubung melalui e-mel, bapanya sering menelefon Iman walau di mana-mana sahaja dia berada.
-setiap anak wajar menghormati ibunya dan tidak menaruh prasangka buruk. Buktinya; iman akhirnya sedar bahawa dia tidak wajar berprasangka bahawa ibunya sudah melupakannya dan mempunyai rakan lelaki yang berbangsa Inggeris.

kosa kata
Walhal 1. padahal, sedangkan, dlm pd itu: sehingga hari itu, zakat harta dikenakan pd petani sahaja ~ yg wajib mengeluarkannya bukanlah petani sahaja; 2. meskipun, sungguhpun: belum puas lagi Ani melihat gambar yg tertera di muka itu, ~ sudah sekian kali dia melihatnya.
telahan sesuatu yg ditelah; dugaan: ~nya meleset belaka. menelah mengatakan apa-apa yg akan terjadi, menenung, menilik, meramal¬kan
berkecamuk1. menjadi hebat (peperangan, perjuangan, dll), menghebat, menjadi-jadi, merajalela: ketika itu perang dunia sedang ~; 2. menjadi kacau atau tidak tenteram (fikiran, perasaan, dll), kacau-bilau: perasaannya ~, cemas, duka, gembira, dan sayu; berbagai-bagai ingatan ~ dlm kepalanya;
solehah(solĂ©hah) Ar taat dan patuh kpd pe¬rintah Allah (digunakan khusus bagi pe¬rempuan): doa saya semoga puan menjadi isteri yg ~; itulah hasil didikan drpd seorang ibu yg ~.
Berserabut 1. berambu-rambu (tali, benang, dll), tidak kemas, berserat-serat, kusut: pakai-annya semua kain yg mahal-mahal, tetapi pd setengah-setengah tempat, telah ~ benang-nya; 2. ki tidak menentu, kucar-kacir (fikiran dll): setelah selesai ia membaca buku itu, fikirannya jadi ~ utk mencari pertimbangan;
Rahmat Ar 1. belas kasihan: moga-moga Tuhan mengurniakan ~ ke atas hakim; di¬pohon¬kan ~ drpd Yang Maha Kuasa; 2. kurnia, berkat: ~ Allah; mudah-mudahan Allah limpahkan ~ dan nikmat hidup pada¬nya; 3. bahagia: malam itu mereka berjumpa lagi, alangkah ~nya; 4. kelebihan, hikmah, faedah, kegunaan: dia teringat kpd ~-~ puasa yg diamalkannya selama ini; kata yg benar ditidakkan, ~ Tuhan dilarikan prb ingkar drpd mengakui kebenaran; merahmati 1. mengasihani; 2. memberkati, meng¬anugerahi, mengurniai.
IlahiAr 1. Allah: takdir ~; 2. = ya ~ ya Tuhanku.
benak I 1. sumsum (isi tulang): ~ tulang; 2. = otak ~ otak (isi kepala): yg pasti dlm ~ku ialah aku tidak melaporkan hal itu; menghisap (mencarak, mencucup)
waima Ar sama ada, walaupun: apa pun yg dibuat manusia, ~ dgn perang meledakkan dunia dan isinya, manusia tidak akan berjaya membunuh kebenaran dan keutamaan.
terhinggut-hinggut bergoyang-goyang, (ber¬¬ge¬rak) berayun-ayun, bergoncang-goncang: kereta itu ~ ketika melalui jalan yg lekuk-lekak.
Menemukan 1. = mendapati, menjumpai: di seluruh halamanku, tidak kutemukan sekuntum mawar pun; 2. mendapati atau menjumpai (sesuatu yg tersembunyi, belum diketahui lagi); 3. mencari sesuatu yg sesuai (cocok, padan): apa yg kita perlukan ialah ~ kata yg tepat yg sanggup menjelmakan emosi;
menemui1. bertemu dgn, berjumpa dgn: orang-orang yg saya temui semua peramah; 2. pergi bertemu dgn, mengunjungi, men¬ziarahi, melawat: aku pergi ~ seorang guru pelatih; 3. = menemukan berjumpa dgn apa yg dicari dll, mendapat, mendapati: polis kemudiannya telah ~ kereta yg digunakan oleh perompak-perompak tersebut; 4. = menemukan mengalami (kesulitan dll), menderita, merasai: perasaannya masih ter¬lalu polos dan kurang mengerti akan ke¬mung¬kinan halangan-halangan yg ditemui orang lain; 5. mengetahui bahawa ada (apa yg tersembunyi dll), mengetahui ada, mendapati: kalau dibandingkan Tuhfat-al-Nafis dgn syair Acheh, kita dapat ~ kesamaan tertentu, misalnya mengenai peristiwa kematian Raja Haji; 6. bertemu menjadi satu (bersentuhan dll), menghubungi; 7. ark memenuhi (undangan dll), menepati: ia tidak pernah ~ janjinya;

lapang fikiran tidak diganggui, tenang; lapang hati a) berasa senang dan lega; b) sabar;

copyright reserved, who wanna to print out, please inform me by leaving a private msg to serenephong@live.com

No comments: