Wednesday, August 25, 2010

Budi seorang Bapa Angkat

Plot: permulaan


Tuanku Si Helang Laut dan permaisuri baginda kamangkatan di negeri Bandar Mengkelih tanpa diketahui oleh kakandanya Uli Emak Si Anjing. Suatu malam Datuk Batin Alam mendapat alamak dalam mimpi bahawa adindanya mendapat kesusahan. Mereka segera pergi ke istana Bandar Mengkelih untuk memastikan kebenaran itu. Setiba di istana, DBA dan isterinya berasa hairan kerana suasana yang terlalu lengang dan sunyi sepi, hanya tinggal anak saudara , Awang Sulung Merah Muda sahaja. “ apakah gerangan yang telah berlaku? Kalaupun bidan salah mengeluarkan uri tembuni sekalipun isterinya saja yang mati, mustahil suaminya ikut mati!” Awang Sulung menjadi anak susu kepada Uli Emak Sri Anjing dan menjadi saudara susu kepada Tuan Puteri Dayang Nuramah. DBA pula menjadi bapa angkat kepada Awang Sulung.

Plot: perkembangan


Apabila mereka besar, DBA menyerahkan Awang Sulung mengaji Quran dan merawi di rumah Tuan Kadi Alim . Namun, pada mulanya AS enggan mengikut ajaran Tuan Kadi Alim dan menutup Quran.Tuan Kadi Alim menggeleng melihat telatah AS yang belum berakal lagi. Sehingga malam ketujuh, barulah AS menunjukkan raghib. ( Kadi sehelai-As sejuzuk; Kadi sejuzuk-AS 3 juzuk; Tuan Kadi 20 juzuk-baginda sampai khatam). Pada keesokan hari, AS dihantar menemui DBA dengan gembira kerana kecerdasan dan kecekapan AS. Tuan Kadi dihadiahi emas setaka kuning. DBA meminta Tuan Kadi menghantarkan AS belajar mantik dan nahu Bahasa Arab di rumah Tuan Malim Kecil, guru bahasa Arab yang tinggal di hujung negeri itu. Puaslah Tuan Malim memujuk AS tetapi masih tidak raghib untuk belajar sehingga malam ketujuh barulah AS terbuka hati untuk belajar. Tuan Malim kagum dan takjub melihat kebijaksanaan putera raja ini.kata dalam hati Tuan Malim:” patutlah dilahirkan segera menjadi yatim piatu.”Mereka menghantar As kembali ke rumah DBA.


Perumitan


Pada suatu malam, DBA bercadang hendak menjodohkan AS dengan puteri baginda Dayang Nurawah. Uli Emak menyahut dengan senyuman simpul. Sejurus termenung DBA bercadang bahawa baginda ingin mengajar AS ilmu-ilmu keduniaan, AS mengatakan bahawa sedangkan rela diajar orang lain, inikan diajar oleh bapa angkatnya. DBA memulakan pengajarannya dengan mengambil dua bilah belabat, tetapi pada permulaannya AS tercengang-cengang dan berdiri bertelekan pinggang sahaja, sehingga DBA membuka langkah lima, meredah dan memecah langkah dua belas, AS pun tidak menurutinya. DBC melepaskan tuju-tujunya , AS menepiskan penuju ayahandanya, sementara mengelakkan belabat dan menepuk kepala DBA hingga DBA terjatuh tengkolok. DBA amat gembira melihatkan kepantasan dan kecekapan deria AS bersilat, selepas itu, DBA mengajarkan ilmu kebal dan ilmu apung kepada AS. Pada malam berikutnya, DBA menyuruh AS mandi berlimau. DBA menunggui AS di muka tangga dengan sebilah keris Majapahit terhunus di tangan. Sebaik-baik AS menjejak ke tangga bongsu, DBA menikamnya bertubi-tubi untuk menguji kekebalannya. Kemudian DBA mengambil sebuah batu besar lalu dihumbankan batu sepikul itu ke atas kepala AS. Dengan senangnya, AS menyepak batu itu. Selepas pengajaran selesai, DBA ingin mengkhatankan AS kerana ilmu AS sudah penuh dalam dada . DBA menghimbunkan rakyat untuk mengadakan keraian.Sebentar penuh _sesak dengan sekalian rakyat berkampung selepas _tabuh larangan dipukul, canang pemanggil dan gong pelaung dibunyikan. DBA mengumumkan bahawa gelanggang dibuat kerana AS akan _dikhatankan
 
Klimaks


Pada malam Isnin yang cerah, perayaan dimulakan dengan menguraikan tombak dan mengembangkan payung kerajaan diikuti dengan tembakan bedil sambung-bersambung. Segala permainan berlangsung selama seminggu.DBA menitahkan Bujang Selamat memanggil Datuk Mudim Raja kerana DBA berhajat mengkhatankan anakananya. Adat berjaga-jaga dan merium ditembakkan. Setelah itu, DMR meminta pakaian putera raja selengkapnya. Kelihatan wajah AS berseri-seri bagai wajah purnama terlepas dari saputan awan. Sementara itu, para juak-juak, panglima, menteri, laksamana masing-masing dengan pakaian kebesarannya. Maharaja Menteri menjulang AS dan disambut rakyat dengan bunyi yang menggema lalu berarak sekeliling istana sebanyak 7 kali. perarakan didahului , para pendekar leka dengan silatnya, ahli lagu leka dengan dikir dan para khalifah kekebalan leka dengan bermain dabusnya.


Sampai pangkalan AS dimandikan lalu diarak kembali ke istana dengan penuh kebesaran. AS kemudian di dudukkan di atas sebuah peterana dan di kira kanan peterana terdiri daripada 8 orang hulubalang, masing-masing menyelampai selendang kuning, manakala anak-anak beserta dengan tombak menderang. Pada waktu itu, AS diapit oleh dua orang gurunya, diikuti dengan persembahan tarian Ceracap Inai yang ditarikan oleh para pendekar dengan iringan pukulan rebana . Keesokan hari ketika sejuk subuh menggigit tulang, sebelum fajar menyingsing AS telah berendam di telaga diraja lalu dikahtankan oleh DMR. Setelah sembuh khatan, tiba-tiba AS terpandangkan sebuah tongkang masuk ke kuala dari atas anjung perak gemala gantih. DBA segera menitahkan Bujang Selamat bersampan menuju ke tongkang itu bertanyakan sama ada orang di dalam perahu pandai mengasah gigi atau tidak, kerana baginda bercadang melengkapkan AS sebagai seorang muda bangsawan. Setelah berunding antara juragan dengan Cuti, seoang pandai asah gigi, dipanggil ke istana, dijamu dan diberi penghormatan. Upahnya istimewa, iaitu kurang dua, 30 rial batu, emas tiga sejangka, sehari sudah tukang dibunuh, jangan tertiru di Mengkasar.


Peleraian:

Setelah 9 hari 9 malam disapukan baja kayu ke gigi AS sehinggakan wajah AS akan menjadi terpesona oleh keelokannya. Malangnya, Cuti telah dibunuh dan segala bayaran upah dan perkhidmatan diserahkan kepada keluarga Cuti.

1 comment:

Anonymous said...

GG...Why so long de??And latihan le??